Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alig egy hónappal azután, hogy bennfentes kereskedelem miatt 15 millió forintra megbüntette a SET Groupot, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ismét lesújtott a cég egyik részvényesére piaci manipuláció miatt. Az MNB hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást annak vizsgálatára, hogy a Bonatrevi Sales a.s. SET Group-részvényekkel folytatott tőzsdei kereskedése során tiltott piaci manipulációt valósított-e meg. A MNB megállapította, hogy a Bonatrevi Sales a vizsgált időszakban - mint a SET Group Nyrt.-ben a jogsértés időpontjában jelentős tulajdoni hányaddal rendelkező entitás - több száz esetben adott saját magával kötött ügyletet, azaz önkötést eredményező tőzsdei megbízást a SET részvényekre.

Okosban próbálták felvinni az árfolyamot

Ezek közül közel száz, önkötést eredményező esetben - amikor tehát a megbízások mindkét oldalán ő állt - a nagyon hasonló mennyiségre és árra vonatkozó vételi és eladási ajánlatokat annyira rövid időn belül rögzítette a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) rendszerében, hogy a társaságnak ezen, a jegybank által végül szankcionált önkötések során kizárható volt a valós ügyletkötési szándéka. A Bonatrevi Sales képviselőjének elmondása szerint a társaság a SET Group részvényportfólióját akarta hosszabb távon árfolyamnyereséggel értékesíteni. A magasabb nyereség elérése érdekében adtak önkötési megbízásokat, hogy a SET Group részvény árfolyamát mesterségesen szinten tartsák.

Az MNB ezen túlmenően azt is feltárta, hogy 11 napon a Bonatrevi Sales önkötéses ügyletei a részvénydarabszámot alapul véve a teljes tőzsdenapi SET Group részvényforgalom 30 százalékát meghaladó ügyletforgalmat tettek ki. Volt olyan kereskedési nap, amikor a SET részvényügyletek 98 százalékát a társaság önkötései adták.

A társaság ezen önkötéseket eredményező ügyletei hamis, félrevezető jelzéseket közvetíthettek a tőkepiaci szereplők irányába a vizsgált részvény átlagos napi forgalmáról. Így sértették a pénzügyi eszközök kereskedésének tisztaságát és átláthatóságát, ezáltal a tőkepiac integritását. A kereskedési magatartás alkalmas volt arra, hogy hamis benyomást keltsen a vizsgált részvény valós piaci megítéléséről, legfőképpen annak keresletéről-kínálatáról.

Manipulálták az árfolyamot

Piaci manipuláció ugyanis - a szándéktól függetlenül - minden olyan ügyletkötés, eladási vagy vételi megbízás, amely a pénzügyi eszközök keresleti-kínálati viszonyait, illetve annak árát érintően hamis vagy félrevezető jelzést ad(hat), befolyásolva ezzel a befektetők befektetési döntéseit. A tőkepiac zavartalan működésének biztosítása érdekében az ilyen megbízások nem megengedettek a tőkepiacon. Az MNB a piacmonitoring tevékenysége keretében ezért (kiemelten a tiltott bennfentes kereskedelem és a piaci manipuláció kiszűrésére) folyamatosan elemzi és értékeli a BÉT-en kötött ügyleteket.

Emellett a társaság háromszor nem tett eleget a SET Group Nyrt.-ben fennálló szavazati arányának változásával kapcsolatos, jogszabályban meghatározott bejelentési kötelezettségének az MNB felé, amivel megsértette a tőkepiaci törvény irányadó rendelkezéseit.

23 milliós büntetés

Mindezek nyomán az MNB ma publikált határozatában összesen 23 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a Bonatrevit, s figyelmeztette a piaci manipulációra vonatkozó jogszabályok jövőbeni betartására és megtiltotta számára, hogy a szavazati jog mértékének bejelentésére vonatkozó jogszabályi előírások megsértését megvalósító magatartást megismételje. A jegybank tiltott piacbefolyásolás gyanújával feljelentést is tett az ügyészségen.

A bírságösszeg mértékének meghatározása során az MNB elsődlegesen azt értékelte, hogy a piaci manipuláció tilalmának megsértése különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működése szempontjából. Súlyosító körülménynek számított, hogy a társaság huzamosabb időn át végezte jogsértő tevékenységét. Szintén növelte a bírság mértékét az adott tőzsdei részvények magas közkézhányada, míg enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy az nem szerepelt a BUX és a BUMIX indexkosarakban, s nem kapcsolódott hozzá határidős termék sem - olvasható a közleményben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!