Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott a Concorde Értékpapír Zrt.-nél. Az MNB eljárása a 2016. január 1-től kezdődő időszakot tekintette át. A jegybank elsődlegesen azt ellenőrizte, hogy a befektetési szolgáltató miként tesz eleget a működésére - így különösen az ügyfélpénzek védelmére és kezelésére, s a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzésére - vonatkozó jogszabályi előírásoknak - közölte az MNB.

A vizsgálat közvetlen ügyfél érdeksérelmet okozó jogsértést nem azonosított. Különös súllyal értékelte viszont, hogy a Concorde Zrt. nem biztosította az ügyfelek pénzeszközeinek valós idejű nyilvántartását, s több tranzakció esetében nem lehetett megbizonyosodni arról, hogy azoknál volt-e mögöttes ügyfélmegbízás. Az eljárás a cég sztornózási és fedezetértékelési gyakorlatára, a jegybanki adatszolgáltatásra, a nyilvántartások vezetésére, a javadalmazási politikára és a folyamatba épített ellenőrzésre vonatkozóan is több hiányosságot tárt fel. A Concorde Zrt. a vizsgált időszakban nem rendelkezett megfelelő eljárással a piaci visszaélések gyanúját felvető ügyletek kiszűrésére, s a bizalmas információkhoz hozzáférő személyek egyes (jogszabályban meghatározott) tevékenységének megakadályozására sem.

Az MNB vizsgálatában több hiányosságot tárt fel a Concorde Zrt. pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenysége kapcsán is. A társaság nem készített belső kockázatértékelést, helytelenül határozta meg az egymással ténylegesen összefüggő ügyleteket, amelyek kapcsán nem rögzítette a jogszabály által előírt adatokat, s a pénzmosás-megelőzési szabályzata és a megerősített eljárási gyakorlata sem felelt meg a vonatkozó jogszabályoknak. Helytelen gyakorlatot követett emellett a kiemelt közszereplőkkel történő üzleti kapcsolat létesítése, a gyanús ügyletek kiszűrése, a tényleges tulajdonosi nyilatkozatok bekérése és a kötelező jegybanki adatszolgáltatásnál is.

Az MNB ma közzétett határozatában összesen 25,5 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki a Concorde Zrt.-re. Felszólította továbbá, hogy haladéktalanul, illetve a jogsértésekhez igazodóan kitűzött határidőkön belül szüntesse meg a feltárt szabálytalanságokat. Erről a vezető testületei által is megtárgyalt belső ellenőri jelentés megküldésével kell beszámolnia.

A bírságösszeg meghatározásakor az MNB súlyosító körülményként vette figyelembe különösen a szabályszegések egy részének rendszerszintű, tartós jellegét, s a cég jelentős piaci részesedését. Enyhítő körülmény volt a befektetési szolgáltató együttműködő magatartása az eljárás során, s hogy az a hiányosságok orvoslására számos azonnali intézkedést tett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!