A jegybank a likviditási folyamatokra reagálva, figyelembe véve a nemzetközi eseményeket is, indokoltnak látja a likviditás emelését - írja közleményében.

A jegybank egy héttel korábban 50 milliárd forinttal megemelte, az előző két héten szinten tartotta, korábban pedig öt héten át - összesen 332 milliárd forinttal - csökkentette az állományt.

Egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű tendert tartott. A meghirdetett mennyiség valamennyi futamidőn 77 millió euró (26,19 milliárd forint) volt, melyre a bankok egy hónapon 760 millió euró (258,5 milliárd forint), három hónapon 443 millió euró (150,7 milliárd forint), hat hónapon 157 millió euró (53,4 milliárd forint), míg tizenkét hónapon 80 millió euró (27,2 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat.

Az MNB a meghirdetettnél 150 milliárd forinttal több ajánlatot fogadott el, az egyes lejáratokon 101 milliárd, 76,2 milliárd, 51 milliárd, illetve 26,2 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy, három, hat és tizenkét hónapos swaptenderen 6, 6, 7, illetve 3 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás március 18-án 2142 milliárd forintot tesz ki. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 197,4 milliárd forintot, a három hónapos 234,8 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 608,1 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1102,1 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB közleményében felidézi: a monetáris tanács 2019. december 17-én változatlanul legalább 300-500 milliárd forintban határozta meg a 2020 első negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát, és rögzítette, hogy a jegybanki swapeszközök állományát a megcélzott kiszorítási hatás figyelembevételével határozza meg.

Az MNB mind korábbi közleményeiben, mind kapcsolódó szakmai kommunikációjában jelezte, hogy kész az FX-swap eszköz állományát rugalmasan alakítani annak érdekében, hogy a kamattranszmisszió a monetáris tanács döntésének megfelelően alakuljon. Mindez azt is jelenti, hogy az MNB a jegybanki swapeszközt a megcélzott kiszorítási hatás elérése érdekében az autonóm likviditási hatások ellentételezésére használja, így önmagában a swapállomány változása monetáris politikai szempontból nem értelmezhető - hangsúlyozta ezúttal is a jegybank.

Az MNB január végi szakmai kommunikációjában arra is felhívta figyelmet, hogy a bankrendszeri likviditás a jegybanktól független autonóm tényezők következtében érdemben csökkenni fog az első negyedév hátralevő részében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!