A forint kifejezetten erős napkezdést produkált pénteken, amelyben szerepet játszott az is, hogy az Európai Bizottság javaslata átment a jogállmisági eljárásban: az Európai Tanács elfogadta, hogy két hónap türelmi időt kapjon az Orbán Viktor vezette kabinet. Az is közrejátszhatott, hogy a miniszterelnök az infláció elleni harcot ígérte meg szokásos reggeli interjújában, valamint hogy a dollár gyengülni kezdett a kötvénypiacokon. 

Délre már 418 körül kereskedett a forint az euróval szemben, a dollárral szemben pedig bement 430 alá.

A forint árfolyamát az elmúlt időszakban minden lerántotta, tehát alulról-felülről spekulációs célpont volt már a nyár eleje óta. Így az ilyen szélsőséges erősödés épp úgy megtörténhet, mint egy intenzív gyengülési hullám, mint eddig a héten láttuk. A Magyar Nemzeti Bank viszont pénteken bejelentette azt, ami hagyományosan erősödést kéne hozzon: infláció elleni lépésként szigorítottak az egyhetes kamatsávon, 18 százalék az új szint, párhuzamosan erőt kapnak az egynapos swaptenderek 17 százalékos szinten. A likviditást meg a kamatfolyosó 25 százalékos kitolása szabályozná.

Itt pedig megjött a geller a forintárfolyamban: míg az árfolyamváltás alja 10:15-kor még 416,17 volt, addigra 10:35-re ez az erősödéshez hasonló gyengülési pályával visszaszökött 419,68-ig az euróval szemben a Stooq.com adatai szerint.

A dollárnál kicsit lassabb lett a forint gyengülése, de a napi 426,285-ös mélypontról gyorsan felkanyarodott 430,47-ig a kurzus.

A svájci frank esetében pedig a 426,775 lett a támasz, majd az MNB intézkedései után 430,1 felé ment fel 10:35-ig a váltás.

A régiós valutákkal szemben ez kisebb pofon lett: a lengyel zlotyval szemben kisebb lett a korrigálás, alig 0,2 százalék, a román lejnél 0,35 százalék. A cseh koronánál viszont egyből visszajött 0,7 forint, ami 0,5 százalék feletti gyengülés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!