A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2022 februárja óta célvizsgálatot folytat a SET Group Nyrt.-nél a kibocsátó rendkívüli tájékoztatási kötelezettségével kapcsolatos gyakorlatának jogszerűsége, a közzétételek megalapozottsága és azok jogszabályi megfelelőségének áttekintésére (beleértve a bennfentes információkkal kapcsolatos közzétételeket is).

Eljárása során a jegybank – a szokásos vizsgálati gyakorlatnak megfelelően – több alkalommal hívta fel a kibocsátót adatszolgáltatásra, illetve nyilatkozat megtételére. A SET Groupa azonban a vizsgálatot végző jegybank felhívásainak nem tett teljeskörűen eleget. A kibocsátó ezzel súlyosan sérti a jogszabályban foglalt kötelezettségét és akadályozza a felügyeleti eljárást. Emiatt az MNB – miután a SET Group kérésére határidőt is hosszabbított az adatközlésekre – a nyár folyamán végzéseiben már két alkalommal is eljárási bírsággal sújtotta a kibocsátót.

A tőzsdei cégnek transzparensen kellene működnie

Az MNB által előírt adatszolgáltatás teljesítése egy tőzsdei cég esetén is alapvető fontosságú, hogy a jegybank meggyőződhessen a kibocsátó – minimum követelményként is azonosítható – jogszerű működéséről: többek között a befektetők tájékoztatásáról, az átláthatóságról és a bennfentes információk kezeléséről.

A jegybank 2022. május 3-án felfüggesztette a SET Group részvényeinek tőzsdei kereskedését, felügyeleti bírságot szabott ki és feljelentést is tett, mivel a kibocsátó nem tette közzé határidőben a 2021-es pénzügyi évről készített éves jelentését. A felfüggesztés azóta is érvényben van.

A szabályozott piacra bevezetett értékpapírok kibocsátóival szemben magas szintű tájékoztatási követelményeket állít a jogalkotó. Ezzel összhangban a jegybank folyamatosan vizsgálja a tőzsdei kibocsátók által nyilvánosságra hozott információkat, szükség esetén további adatokat kér be annak ellenőrzésére, hogy a kibocsátó valamennyi, a megítélésének befolyásolására alkalmas információt határidőben megosztott-e a nyilvánossággal.

Ha az MNB ellenőrzése során a közzétételi, tájékoztatási előírások megsértését tapasztalja, úgy következetesen fellép annak mielőbbi megszüntetése érdekében. A mostanihoz hasonló súlyú mulasztássorozat – és különösen annak esetleges folytatása – esetén a jegybank kész akár a tőzsdei kibocsátókkal szembeni legsúlyosabb szankció – azaz a tőzsdei termék terméklistáról történő törlés intézkedésének – alkalmazására is, melyre az MNB levélben is felhívta a kibocsátó figyelmét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!