Két nap alatt omlott össze az amerikai Silicon Valley Bank (SVB), amelynek ügyfelei főként technológiai cégek, kockázati tőkebefektető társaságok, valamint prémium borászatok voltak, illetve tehetős magánszemélyek a technológiai iparág világából. A befektetők aggodalmát fokozza továbbá, hogy az USA egy másik pénzintézete, a Signature Bank is bajba került. 

Ezek után nem csoda, hogy komolyan felbolydultak a piacok a csütörtökön indult és hétfőre reggelre elvileg megoldott bankválságnak köszönhetően. Zuhannak világszerte az állampapírhozamok, esnek a részvények, az olaj is olcsóbb: egyedül csak az euró van jó formában.

A két amerikai hitelintézet, a Silicon Valley Bank, illetve a Signature Bank tevékenységi engedélyének visszavonása nincs közvetlen hatással a magyarországi bankpiacra – közölte a Napi.hu-val a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A hazai hitelintézetek egészséges hitelezési és mérlegadatokkal rendelkeznek, működési mutatóik pedig még a 2008. évi válságidőszakkal összehasonlítva is megbízhatóbb képet mutatnak. Emlékezetes az is, hogy a hazai bankpiac szereplői a közelmúlt újabb krízisei, így a pandémia hulláma, illetve az orosz-ukrán háború kitörése időszakában is folyamatosan, megbízhatóan szolgálták és szolgálják ki lakossági és vállalati ügyfeleik igényeit.

– hívták fel a figyelmet a jegybanknál.

A magyar bankszektor stabilitását jelző mutatói közül a konszolidált tőkemegfelelési mutató mintegy másfélszerese a 15 évvel ezelőttinek és a jegybank felügyelete alá tartozó intézmények az előírt tőkekövetelmény-szint felett még további mintegy 1500 milliárd forintot meghaladó szabad tőkével rendelkeznek, tértek ki rá. Hozzáteszik: a likviditási tartalék pedig bőségesen az előírt szint feletti volumenű és mértéke hosszabb ideje érdemben nem változott.

Kitértek rá, az MNB folyamatos felügyeléssel, éves ütemterve alapján megszabott, illetve egyéb vizsgálatokkal folyamatosan ellenőrzi a hazai hitelintézetek megbízható működését.

 

Dominóhatástól tartanak

A Silicon Valley Bank az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja, és összeomlása kihatással van tengerentúli vállalkozásokra is, miután beszüntette működését a SVB londoni bankja, amely jelentős számú startup-vállalattal volt kapcsolatban. A Silicon Valley bankot 1983-ban alapították kifejezetten azzal a céllal, hogy olyan cégekből toborozzák ügyfeleiket, amelyekbe kockázati tőketársaságok fektetnek összegeket. Ilyen vállalkozások jórészt a technológiai iparágban működnek. A bank a Szilícium-völgy vállalkozásainak nagy részével volt kapcsolatban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!