Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új alapítványi struktúrát komplex megközelítésben értékelném: ennek egyik része a részvénytranszfer, de figyelembe kell venni a várható előnyöket is, többek között, hogy az évek során jelentősen csökkenteni fogjuk a közvetlen támogatási és szponzorációs kiadásainkat, így javítjuk az eredményességünket is - fogalmazott Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. 61 éves elnök-vezérigazgatója a adott interjúban Telexnek annak kapcsán, hogy az olajcég mintegy 100 milliárd forintos vagyonelemet, 5,4 százaléknyi saját részvényt adott át ingyen egy alapítványnak.

Szavai szerint jelenleg már két alapítvány is van a tőzsdei társaság tulajdonosai között, a Mathias Corvinus Collegium MCC és a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartására szolgáló alapítványok. Az alapítványi részvényesek osztalékelvárásai azonban érdemben nem különböznek az intézményi vagy kisrészvényesektől.

A Mol nem politizál

A Mol nem politizál, kormányoktól függetlenül teljesítünk - szerintem jól. A saját utunkat megtalálva megyünk - fogalmazott az interjúban Hernádi, aki 2001 óta a társaság első embere. Az ország GDP-jének a 2 százalékát mi adjuk, ellátás-biztonsági szerepünk is van, nem tehettük meg, hogy ne keressük az együttműködés lehetőségeit, különben nem tudtunk volna olyan stratégiai projektekben részt venni, mint egy nagy gáztároló vagy egy fontos gázvezeték. A jövőben pedig az együttműködés talán még fontosabb lesz, hiszen a fenntarthatóság, a környezetvédelem és a dekarbonizáció közös céljaink, legyen szó államról, nagyvállalatról vagy helyi közösségekről - fogalmazott a milliárdos üzletember.

Mi a Molnál menedzserek vagyunk, a vezetéshez értünk. Amikor a Budapesti Corvinus Egyetem vezetésébe mentem, én sem azért vállaltam, mert az ország legjobb közgazdászának tartom magam, valójában 30 éve elhagytam a szakmát, azóta nem közgazdász, hanem vezető vagyok, embereket, stratégiákat hangolok össze - tette hozzá Hernádi.

Az interjúban a horvátországi bírósági ügye is szóba került. Még 2019. december 29-én született meg az elsőfokú döntés, 2021. július 6-án és 7-én lesz másodfokon az ügy. Ennyi történt, zajlik a jogi folyamat - fogalmazott a cégvezető, aki hozzátette: "Biztos vagyok abban, hogy előbb-utóbb az igazság győz. Ha nem Horvátországban, akkor majd a nemzetközi színtereken, ahol egyébként minden jogi ütközetet megnyertünk. Szóval nem kell engem félteni, és az útlevelem sem fog porosodni."

Az olajiparban még sok növekedési évtized van

Értékelése szerint az olajipar a jelenlegi formában talán nem él örökké, de a megfelelő transzformáció után még sok növekedési évtized van benne. A következő 10-15 évben még a fosszilis tevékenységünk, beleértve a műanyagot is, fogja hozni a növekedést. De persze át kell alakulni, újra meg újra.

Átalakítjuk a működésünket, és új területeket hódítunk meg. Ehhez mindenféle apró alkotóelemet kell egymásra pakolni, ilyen a Mol Bubi, a Mol Limo, természetesen nem ezek a Mol-sztori központi elemei, de fontos alkotóelemek. A nagy változtatások közé tartozik például a körforgásos gazdaság.

Víziója szerint 10 év múlva a Mol sok lábon fog állni: az egyik fő irányt a finomítói alapú petrolkémia, a másikat pedig a fogyasztói szolgáltatások jelentik, vagyis az, hogy mindenhol ott vagyunk. Tavaly már félmilliárd euró volt a nyeresége a különböző lakossági szolgáltatásoknak, amikor a Molhoz érkeztem, a retail még nyűg és veszteség volt. Most másodpercenként két kávét adunk el, ezzel elmondhatjuk, hogy a miénk a legnagyobb kávézólánc a régióban - fogalmazott Hernádi.

Megvennék a ferihegyi repteret

Jó nagy befektetés lenne, de mindent meg kell vizsgálni, ami a fosszilis lábunkat majd helyettesíteni tudja - fogalamzott arra a kérdésre, hogy beszállna-e a Mol a Budapest Airport Zrt. megvételébe (a cég jelenleg nem eladó - a szerk.).

Az is kiderült az interjúból, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel a koronavírus-járvány idején nem videochatelni, hanem inkább telefonon lehet beszélni. "A miniszterelnököt és minket is gyakran teszteltek, így óvatosan már voltak személyes találkozóink is, többnyire szabadtéren vagy nyitott ablakok mellett" - számolt be az interjúban Hernádi Zsolt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!