Mol-felvásárlás: a kulcs a menedzsment kezében van (elemzői vélemények)

Elemzők szerint az OMV alaposan elkésett a mai lépéssel, a Mol menedzsmentje a kezében lévő 42 százalékos pakettel bebiztosította magának az olajcég fölötti irányítást. Márpedig a magyar cég vezetői továbbra sem támogatják a frigyet...
NAPI Online, 2007. szeptember 25. kedd, 12:54
Fotó:

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője szerint az OMV lépése teljesen logikus, bár a szakember megjegyzi, hogy érthetetlen miért várt ennyit az osztrák olajtársaság. A felvásárlási történet a mai nappal öt szereplősre bővült, a fúziót támogató OMV menedzsment és osztrák kormány, valamint a tranzakciót ellenző magyar kormány és Mol-menedzsment mellett az Európai Bizottság is megjelent. Ennek a történetnek a kimenetele teljességgel megjósolhatatlan - véli az elemző. Az OMV a jelenlegi helyzetben rövidtávon nem tudja átvenni az irányítást a Mol felett, hiába érné el ugyanis az ajánlat útján az 50 százalékot, az alapszabály szerint csak 10 százalékkal szavazhatna. Az OMV sikeréhez tehát - mint ahogyan a társaság közleménye is fogalmaz - mindenképpen szükség lenne a 10 százalékos szavazati korlát eltörlésére.

Sarkadi szerint két kimenetnek van a legnagyobb esélye. Az első szerint a Mol menedzsmentje a közeljövőben beadja a derekát, és támogatják a fúziót, ebben az esetben azonban bizonyos feltételekhez kötnék a tranzakciót, melyben a pozíciójukat az új társaságban bebiztosítanák. A másik lehetőség, hogy a menedzsment továbbra is ellenzi az összeolvadást, ebben az esetben azonban el kell számolni a részvényesek felé, és meg kell magyarázni, hogy miért is nem támogatják a 32 ezer forintos ajánlatot. Ebben az esetben a menedzsmentnek a részvényesi értékteremtést szem előtt tartandó valamilyen alternatívát kellene felmutatniuk.

A következő hetekben, hónapokban a föntebb említett öt szereplő közül bármelyik eldöntheti a kérdést, vélhetően felélénkülnek a diplomáciai kapcsolatok is, hiszen osztrák oldalról a kormányzat már korábban is támogatta a tranzakciót.

Török Bálint, a Buda-Cash elemzője kifejtette, hogy a Mol menedzsmentje továbbra is olyan erős pozícióban van, hogy a beleegyezésük nélkül nem fog megvalósulni a tranzakció. A szakember szerint emellett túl erős az OMV által támasztott két feltétel, úgymint a 10 százalékos szavazati korlát eltörlése, és a menedzsment ellenőrzése alatt álló mintegy 42 százaléknyi részvénypakett valamilyen formában történő rendezése - ez lehet például részvénybevonás. A történetben a kulcs tehát továbbra is a Mol menedzsmentjének kezében van, akik az elmúlt hónapokban annyira markánsan ellentétes jövőképet vázoltak föl, mint az osztrák olajcég, hogy nehezen elképzelhető részükről egy 180 fokos fordulat.

Az esetleges további sajátrészvény-vásárlásokról az elemző elmondta, hogy nincs igazából szükség további vételekre, a meglévő 42 százalékos pakettel minden fontos kérdésben a Mol kezében maradhat az irányítás. Török Bálint rámutat, hogy a korábban emlegetett partnerséggel szemben most felvásárlásról van szó, amit ugyan lehet barátságosan tálalni, de a felvásárlás azért csak felvásárlás marad.

Az OMV az új megkereséssel vélhetően ki akarta ugrasztani a nyulat a bokorból, azaz a magyar cég menedzsmentjét és a piacot szándékozott tesztelni - mondta Hamar Márton, a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsere. A szakember hozzátette: nem meglepő a Mol nemleges válasza az abszolút ellenségesnek tekinthető lépésre, hiszen a hazai olajtársaság eddig is teljes mértékben elutasította az OMV közeledését, elsősorban az osztrák cég tulajdonosi struktúrájára, pontosabban az állami részesedésre hivatkozva. Megoszlanak a vélemények, hogy a két cég közötti szinergia értékteremtő volna-e egyáltalán, ugyanis a társaságok semmiképp sem egyesülhetnek a jelenlegi formájukban, hiszen nem tarthatnák meg az összes finomítót - vélekedett Hamar. Miután a Mol menedzsmentje nem akarja az OMV-vel való frigyet, akár olyan árat is kérhetne a részvényekért, amely az osztrák cégnek már biztosan nem éri meg - fogalmazott a szakember. Szerinte egyébként az OMV mostani lépése elkésettnek is tekinthető, mert a Mol időközben kiszívta a közkézhányadot a piacról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK