Mol-csoport 258,9 milliárd forint (714 millió dollár) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el az idei első negyedévben a tavalyi első negyedévi 271,7 milliárd forint (833 millió dollár) után – olvasható a péntek hajnalban közzétett negyedéves jelentésben. Az eredmény elmaradt a Portfolio.hu elemzői által várt 776 millió dolláros szinttől.

A társaság közleménye idézi Hernádi Zsoltot, a vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki szerint a társaság integrált, válságálló üzleti modellje jól vizsgázott és a kihívásokkal teli időszakban a szabályozási környezet negatív hatásai ellenére is sikeres maradt.

„Upstream üzletágunk (kutatás-termelés) növelte a hazai kitermelési szintet, saját kőolajat hoztunk Azerbajdzsánból Európába, és folytattuk azokat beruházásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a tengertől elzárt finomítóink különböző forrásokból származó kőolajhoz jussanak. A Fogyasztói Szolgáltatások pedig megerősödve került ki a tavalyi válságból, és megkezdte lengyelországi tevékenységét” – értékelte a negyedéves eredményeket Hernádi. Jelezte, hogy

az ukrajnai háború gazdasági hatásai „még jó ideig velünk maradnak és megváltoztatják az európai energiaszektor kilátásait”.

A kutatás-termelés szegmens első negyedévi „tiszta” EBITDA-ja 102,9 milliárd forintra (283 millió dollár) esett az előző évi 163,1 milliárd forintról (504 millió dollár) a csökkenő olaj- és gázárak, a magyarországi termelésre kivetett bányajáradék és a horvát gázárszabályozás miatt. A kiemelkedő mezőfejlesztési erőfeszítéseknek köszönhetően Magyarországon és az iraki Kurdisztánban is egyaránt nőtt a termelési szint, amely a negyedévben csoportszinten – a termelési előrejelzést meghaladva – napi 95 ezer hordó fölé emelkedett.

Az üzletág az első három hónapban 74,2 milliárd forint (205 millió dollár) egyszerűsített szabad pénzáramot termelt. Az első negyedévben folytatódott Magyarországon a sekélygázprogram, amelynek keretében három kutat is sikeresen teszteltek. A program 2019-es kezdete óta 21 újsekélygáz kutat fúrtak, amelyből 19 lett sikeres.

A feldolgozás és kereskedelem (downstream) újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja 108,7 milliárd forint (299 millió dollár) volt, a tavalyi 85 milliárd forint (254 millió dollár) után. A petrolkémia árrésnyomás alatt maradt, a szegmens finomítói és kereskedelmi teljesítménye a Magyarországon kivetett extraprofitadó ellenére is ellensúlyozta a negatív hatásokat.

Jelentősen nőtt az üzemanyag-értékesítés

Az üzemanyag-értékesítés az első negyedévben 16 százalékkal növekedett a tavalyi első negyedévhez képest. Az üzemanyagkereslet Szlovákiában 3 százalékkal, Horvátországban 1 százalékkal nőtt, Magyarországon viszont 14 százalékkal csökkent az ársapka decemberi kivezetése miatt. Márciusban a Mol által is tulajdonolt azerbajdzsáni ACG mezőről Azeri Light típusú kőolajat szállítottak a pozsonyi Slovnaft finomítóba, amely jelentősen növeli a vállalatcsoport kőolajbeszerzési rugalmasságát.

A fogyasztói szolgáltatások üzletágának EBITDA-ja 97 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a javuló keretszabályozásoknak, valamint a nem-üzemanyag típusú termékekre vonatkozó árrés növekedésének köszönhetően. Az értékesítési szint 16 százalékkal emelkedett a tavalyi első negyedévi adatokhoz képest, melybe beleértendő a lengyelországi Lotos felvásárlásból fakadóan eladott plusz 200 millió liter is. A Fresh Corner boltok száma az első negyedév végére 1172-re nőtt a tavaly első negyedévi 1081-ről.

A gáz üzletág EBITDA-ja 28,7 milliárd forintra (79 millió dollár) emelkedett az előző évi 15,5 milliárd forintról (48 millió dollár) a növekvő exportvolumeneknek köszönhetően. A csökkenő gázárak és a változó szállítmányozási útvonalak pozitív hatással voltak a gázfogyasztási költségekre.

Az egyszerűsített szabad pénzáram 517 millió dollárt ért el az első negyedévben, amely éves összevetésben 2 százalékos emelkedésnek felel meg, de 2 millió dollárral marad el a negyedik negyedéves eredménytől.

Az organikus beruházások értéke 196 millió dollárra csökkent az előző évi 323 millió dollárról.

Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír záróára csütörtökön 2766 forint volt. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 3042, a legalacsonyabb 2312 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!