Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 36,03 pontos, 0,10 százalékos csökkenéssel, 36 436,96 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 10,1 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

A BUX teljesítményét a Mol húzta le, amelynek részvényárfolyama több mint 2 százalékkal csökkent anélkül, hogy bármilyen jelentősebb hír megjelent volna - mondta Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője az M1-en. A skála túloldalán áll az OTP, amely tovább emelkedett, a Richter is kisebb erősödést mutatott, ezzel szemben a Magyar Telekom stagnált.

Mind az európai, mind a magyar tőzsdén gyengébb kereskedés volt látható, illetve az amerikai piacok is gyengébben nyitottak. A hazai részvénypiac iránykereső volt, majd az eladók kerültek ismét domináns helyzetbe, a kereskedés vége felé kezdték csak felfelé húzni a piacot - mondta Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek. A blue chipek közül az OTP szerepelt a legjobban, erőt mutatott a Richter, a leggyengébben a Mol teljesített, a Magyar Telekomot nem jellemezték kiugró mozgások - tette hozzá a szakértő.

A Mol 60 forinttal, 2,14 százalékkal 2740 forintra csökkent, 1,6 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 130 forinttal, 1,27 százalékkal 10 330 forintra erősödött, forgalmuk 5,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 0,50 forinttal, 0,12 százalékkal 401 forintra esett, forgalma 144,6 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 40 forinttal, 0,75 százalékkal 5390 forintra nőtt, a részvények forgalma 2,2 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3729,78 ponton zárt pénteken, ez 7,35 pontos, 0,20 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Veszteséges zárás Európában

Csekély, de pozitív kezdés után többségükben veszteségbe fordultak pénteken a főbb európai tőzsdeindexek - írta at MTI.

Az európai kereskedési idő végén a páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,15 százalék, a Stoxx 600 index 0,24 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,28 százalék veszteséget mutatott.

A nem hivatalos záróadatok szerint Londonban 0,05 százalékkal emelkedett pénteken az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,25 százalékkal végzett lejjebb, a frankfurti CAC-40 pedig 0,12 százalékkal csökkent. Madridban 0,22 százalék, Milánóban 0,61 százalék indexcsökkenéssel fejezte be a pénteki kereskedést a tőzsde.

Az európai tőzsdéket elsősorban a törökországi devizaárfolyam-válság nyomasztja. A török líra pénteken hét százalékkal is gyengült, az európai kereskedési idő végére azonban napi vesztesége öt százalékra mérséklődött. A hét elején a líra 7 lírás dollárjegyzés felett történelmi mélypontot érintett. A hét végére azonban 6 lírás dollár jegyzésre erősödött vissza. Az év elején a dollárt még 4 líra alatt jegyezték.

A pénteki kereskedés egyik legnagyobb vesztese a technológiai szektor volt Európában a félvezető áramköröket gyártó berendezések legnagyobb szállítója, az amerikai Applied Material gyenge éves előrejelzését követve.

Az olasz autópályákat karbantartó Autostrade per l'Italia 88 százalékos tulajdonosa, az Atlantia részvénye felfelé korrigált kissé az előző napi 22 százalékos esésből. Az olasz kormány kezdeményezte az Autostrade koncessziós jogának megvonását, miután az üzemeltetőt tartja felelősnek a genovai híd leomlásáért.

A Kaz Minerals részvénye 13 százalékkal esett pénteken, miután a Barclays rontotta a papír célárfolyamát.

Az olaj ára emelkedett pénteken, de ezzel együtt is mindkét világpiaci irányadó olajtípus heti veszteség felé tart az OPEC-előrejelzés miatt, amely szerint a jövő évi globális olajkereslet az eddig jelzettnél kevésbé növekszik. A Brent heti árcsökkenése egy százalék alatt lehet, de ez lesz sorban a harmadik veszteséges hete. A WTI ára több mint két százalékkal csökkenhet a héten, és így sorban a hetedik hetet zárhatja veszteséggel.

A WTI ára pénteken 0,70 százalékkal hordónként 65,92 dollárra, a Brent ára 0,63 százalékkal 71,88 dollárra emelkedett.

A dollár a szerdán elért árfolyamcsúcsról tovább gyengült pénteken. A főbb devizák kosarával szemben a dollár 13 havi csúcsot ért el. Az eurót péntek délután 0,28 százalékkal jegyezték erősebben 1,1410 dolláron.

Az arany ára a dollár gyengülésével párhuzamosan felfelé korrigált kissé a héten érintett 19 havi mélypontról, de így is a legnagyobb heti árcsökkenés előtt áll 2017 májusa óta. Az arany ára az áprilisban elért idei csúcsról már 14 százalékkal csökkent. Pénteken az aranyat 0,19 százalékkal jegyezték magasabban unciánként 1186,20 dolláron.

A kép forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!