Mol-közgyűlés, percről-percre: saját részvényt vehet a cég, osztalék nincs

A Mol nem tekinti növekedési területnek a gázszállítási és tárolási területet, ám a kutatási portfólió értékét növelni kell, az 1,2 milliárd dolláros beruházási programjuk nagyobb részét az upstream területén költik el.
NAPI, 2011. április 28. csütörtök, 12:47
Fotó: Napi.hu

Délben megkezdődött a Mol Nyrt. megismételt közgyűlése Mosonyi György vezérigazgató beszámolójával a Mol tavalyi évéről. A vezérigazgató kevés új dolgot mondott, de összefoglalta a múlt évet.


Kiemelte, hogy a nehéz gazdasági helyzet hatására a régiós kereslet gyengélkedett és a szabályozói környezet is nehezedett a társaságot sújtó adók növekedésével. A tavalyi évben az eredményjavulás elsősorban a nemzetközi kitermelés növekedéséből származott, ami az idei évben is folytatódni fog. Sikeresen folytatódott a pénzügyi stabilizáció folyamata, a Mol csoport ma megfelelő finanszírozást élvez. A kutatás-termelés üzletág a csoport működésének fő hajtóerejévé vált, a kitermelés napi 144 ezer hordó olajegyenértékesre nőtt.

A részvényesek elfogadták az igazgatóság 18 hónapra való felhatalmazását saját részvény vásárlására az alaptőke 25 százalékának erejéig.

84 százalék igen és 15,6 százalék nem szavazattal elfogadta a közgyűlés, hogy a teljes 103 milliárd forint anyavállalati eredményből nem fizetnek osztalékot.


Kiemelhető, hogy kutatásaik 70 százalékos sikeraránnyal működnek. Kiemelkedőek a kurdisztáni találatok, a Mol teljes 1650 millió hordós olajegyenértékes vagyonából 725 millió hordó olaj a kitermelhető prognosztizált vagyon ezen a területen.
A tavalyi volt az első év volt amikor 5 finomítójuk integráltan együtt tudott működni. A kereslet azonban alacsony és a nemzetközi finomítói környezet továbbra is nagy kihívásokat jelent. A rijekai finomítóberuházás első fázisa a hidrokrakk komplexum üzembe állításával lezárult, bár volt néhány hónapos csúszás, ma már rendben működik.

Növelnék a kutatási portfólió értékét

A gázüzletágról Mosonyi elmondta, hogy a Mol nem tekinti növekedési területnek a gázszállítási és tárolási területet. Csoportszintű céljaik egyértelműek: a kutatási portfólió értékét növelni kell. 1,2 milliárd dolláros beruházási programjuk nagyobb részét az upstream területén költik el.

Növekedési lehetőségeik kiválóak, 2013-ig jelentős 4 százalékos növekedéssel napi kitermelésük el fogja érni a 150 ezer hordó olajegyenértékest naponta. 2013 után pedig a kurdisztáni kitermeléstől várják a további növekedést. Eközben tovább vizsgálják milyen inorganikus növekedési lehetőségek vannak piacon.


A rijekai finomító beruházásokat folytatják, ezzel a létesítményt felemelik a legjobb európai finomítók szintjére, vagyis oda, ahol a százhalombattai és a pozsonyi finomító van. Hároméves távlatban 280 millió dollár EBITDA javulást kívánnak elérni általános az egész csoportra vonatkozó hatékonyságnöveléssel.


Hozzátette: a piac elismerte a Mol árfolyamában a teljesítményt, a részvény ára nagyobb mértékben nőtt mint a versenytársaké (OMV, Repsol). Tovább vizsgálják az energiatermelés irányában a fejlődés lehetőségét kogenerációs gázerőművek létesítése irányába, ami az engedélyezéstől függ, a pénzügyi fedezet biztosítva van.

Változások a menedzsmentben

Kupa Mihály lemondott az fb-tagságáról. Mosonyi György lemondott az igazgatósági tagságáról. A közgyűlés Világi Oszkár, Slovnaft vezérigazgatót a Mol igazgatóság tagjává válaszotta, Mosonyi Györgyöt pedig beválasztották a Mol felügyelő bizottságába. Töröcskei Istvánt a Mol fb-tagjaként a társaság audit bizottságába szavazták be.

Hernádi Zsolt a Mol elnök vezérigazgatója a Mol víziójáról szólva elmondta, hogy a cég az elmúlt tíz év alatt a közép-keleteurópai régió legerősebb önálló vállalatcsoportjává lett. A társaság a régió eminensévé vált - jelentette ki.
A tavalyi év után nem fizetnek osztalékot, az igazgatóság számára ez nem volt könnyű javaslat, különösen harmadik egymást követő évben. A Mol vezetése konzervatív pénzügyi politikát folytat és további ambíciózus tervekkel rendelkezik és ezt a részvényesek is megértették - jelentette ki.
Molnár József új vezérigzagató elmondta, 3-4 százalékos növekedést terveznek a kitermelésben a következő években. A vezérterméke a csoportnak a dízel, amely esetében 2 százalékos növekedést terveznek. A régiós kereslet meg fogja haladni a kínálatot. A jelenlegi 20 százalékos piaci részesedésüket 24 százalékra tervezik növelni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK