Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EBITDA a konszolidált, nem auditált kimutatás szerint a második negyedévben elérte a 271,4 milliárd forintot, míg tavaly ugyanekkor 122,8 milliárd forint, 2020 első félévében pedig 246,9 milliárd forint volt - írja az MTI.

A CCS (újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított) EBITDA az első negyedéves 200,2 milliárd forintról 262,9 milliárd forintra nőtt, míg a tavalyi második negyedévben 113,9 milliárd forint volt. Az idei első félévben 463,1 milliárd forint lett a tavalyi 305,2 milliárd forintot követően. A negyedéves tiszta üzleti eredmény 3,2 milliárd forintról 140,2 milliárd forintra, a féléves 96,5 milliárd forintról 218,5 milliárd forintra ugrott egy év alatt.

A második negyedévben a Mol a piaci várakozásoknak megfelelve múlta felül az előző három hónapot. Az eredmények meg is haladták az elemzői kalkulációkat, amelyek körülbelül 250 milliárd forintos tiszta EBITDA-val, vagyis éves összevetésben csaknem kétszeres, negyedéves alapon pedig körülbelül 25 százalékos növekedéssel számoltak. Az előrejelzések a közöltnél alacsonyabb, körülbelül 130 milliárd forint negyedéves tisztított üzleti eredményt vártak. A jelentés a Mol javuló pénzügyi eredményeket elsősorban a magas olajárral, és az üzemanyagértékesítés bővülésével magyarázza.

A második negyedéves eredményből az upstream (kutatás-kitermelés) 98,9 milliárd forinttal részesedett. Az üzletág tavaly ugyanekkor 35,5 milliárd forintot ért el. A negyedéves downstream-EBITDA (finomítás-kereskedelem) 45,5 milliárd forintról 140,4 milliárd forintra nőtt. A csekélyebb részesedésű gáz üzletág negyedéves eredménye a várakozásoknak megfelelően csökkent, 14,3 milliárd forintról 6,8 milliárd forintra. A fogyasztói szolgáltatások viszont csúcsot döntöttek, miután a tavalyi 35,3 milliárd forintról 48,1 milliárd forintra növelték az eredményüket. A kiugróan jó adat – mint írták – elsősorban a korlátozások enyhítésének köszönhető.

A Mol elnök-vezérigazgatója a beszámoló szerint hangsúlyozta, hogy a vállalat az eddigi legjobb negyedéves eredményét érte el áprilistól júniusig. Hernádi Zsolt hozzátette, hogy az adatok ismeretében éves EBITDA-iránymutatást 2,3 milliárd dollárról 3 milliárd dollárra, vagyis csaknem 900 milliárd forintra emelték. A jelentés kitért a fontosabb vállalati eseményekre is. Kiemelték többek között az OMV Szlovénia megvásárlását, az ezredik vendéglátóegység (Fresh Corner) megnyitását, és a 84 százalékos készültségi szintet elérő poliol-projektet. A következő években az újrafeldolgozás és az alternatív üzemanyagok fejlesztése érdekében folytatódik a vegyipari célú átalakítás, így a Mol a térség alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságának kulcsszereplője lehet – tették hozzá.

A Mol Nyrt. a BÉT prémium kategóriás kibocsátója. Részvényei csütörtökön 2490 forinton zártak, értékük egy éven belül 1502 és 2490 forint között változott. A társaság tavaly 630 milliárd forint (2,05 milliárd dollár) tisztított EBITDA-t ért el, ami 16 százalékkal maradt el a 2019-es eredménytől.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!