Aldona Kamela-Sowinska kincstárügyi miniszter kijelentette, hogy amennyiben a kizárólagos tárgyalások során a Mol teljesíti a különböző feltételeket, létrejöhet az ügylet. Mint ismeretes, a magyar társaság a lengyel vállalat részvényeiért a piaci ár mintegy kétszeresét, darabonként 30 zloty feletti összeget adna, ami összességében több mint félmilliárd dolláros vételárat jelent. Szakértők korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy a PKN-ben szükséges tőkeemelés gondot okozhat a Molnak, ám a helyzeten sokat javíthat a gázüzletág iránt érdeklődő Ruhrgas friss ajánlata. Némi bizonytalanságot jelent ugyanakkor, hogy a lengyelországi választásokon győztes Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) egyik kincstárügyiminiszter-jelöltje, Wieslaw Kaczmarek már korábban többször szót emelt a lengyel folyékonyüzemanyag-piac együttesen 80 százalékát ellenőrző két társaság - a Rafineria Gdanska és a PKN Orlen - eladása ellen. A politikus úgy vélte, jobb lenne, ha a két cégből egy közös nemzeti olajkonszernt hoznának létre. Kaczmarek a Reutersnek elmondta, hogy különös gondossággal fogják felülvizsgálni a Mol-PKN-ügyletet, ám arról korai lenne beszélni, hogy az új kormány folytatja-e privatizációs folyamatot, avagy megsemmisíti a pályázatot. A Molnak fel kell fednie lapjait, különösen a gázüzletág jövőjével, illetve a részvénycsere részleteivel kapcsolatban - fogalmazott Kaczmarek. Megfigyelők arra emlékeztetnek, hogy a súlyos költségvetési deficit ismeretében az SLD-kormánynak is jól jönne a két olajipari vállalat eladásából származó várható bevétel. A Mol Rt. kérésére a BÉT 13.35-től felfüggesztette a kőolajipari cég papírjainak kereskedését, ám a forgalom 15.45-től újraindult.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!