Szőcs Gábor, a Hold Alapkezelő senior portfóilókezelője, az Alapblog szerzője

Van az úgy, hogy nem kell nagyot álmodni egy jó befektetéshez! Nincs szükség földrajzi terjeszkedésre, új iparágak, technológiák felé történő nyitásra, még a meglévő kapacitások, gyárak bővítésére sem. Van az úgy, hogy kockázat/hozam arányában az egyik legvonzóbb befektetés saját magunk vagyunk.

Saját magunk egy olyan pillanatban, amikor a piac erőteljesen kételkedik bennünk és egy kiadós részvényáresés után alulértékel bennünket. Ebben a helyzetben egy tőkeerős vállalat a világ legegyszerűbb módján fektethet be értékteremtő módon. A pénzügyi igazgató felhív egy brókercéget és vételi megbízást ad a vállalat részvényeinek a vállalat számára történő megvásárlására, azaz sajátrészvény-visszavásárlásra. Ha mindezt még azzal is megspékeli, hogy - kihasználva a történelem valaha volt legalacsonyabb kamatkörnyezetét - áttételesen hitelből finanszírozza az akciót, akkor már tényleg "hullámozni" kezd a közönség.

Jár tehát a vastaps a Mol Nyrt. menedzsmentjének, amely felismerte ezt a helyzetet és miután a társaság részvényárfolyama közel feleződött bejelentette, hogy 5 százaléknyi saját részvényt vásárol vissza.

Ha igazuk lesz, hogy a Mol többet ér, akkor részvényenként annyi értéket teremtenek a részvényesek számára, amennyivel olcsóbban veszik azt a részvény "fair", belső értékénél. Hogy mennyi a részvény jelenlegi "fair" értéke? Ha valaki pontosan megmondja, hogy a jövőben mekkora cash flowt realizál majd a cég, akkor viszonylag "könnyedén" kiszámolható. Egyszóval a "fair" érték ma erőteljesen bizonytalan és a jövővel kapcsolatos szubjektív értékítéleten alapul.

A brókercégek részvényelemzőinek célárai 1760-2600 között mozognak, 2208 forintos átlagárral, ami 42 százalékkal magasabb a bejelentés előtti részvényárnál. Én konkrét árat nem mondanék, de úgy látom, hogy most kockázat/hozam kontextusban vonzók az olajtársaságok részvényei azon befektetőik számára, akik hosszú távon kitartani képesek azokat.

Egy korábbi cikkben részletesebben is kifejtettem, hogy miért gondolom így, melyek azok a főbb tényezők, amelyek befolyásolják majd az olajcégek cash-flow-jának és árfolyamának jövőbeli alakulását.

Bízom és bízunk benne, hogy a Mol példáját több európai részvénytársaság is követi. Míg az USA-ban évek óta nagy divat a részvény-visszavásárlás és az is csinálja, aki ezzel értéket rombol (mert túl drágán veszi saját magát), addig Európában elvétve találkozni "buybackkel", pedig van itt bőven attraktív árazású részvény.

Itt pedig - Cser Tamás jóvoltából - olvashat arról, hogyan lehet hosszú távon jelentős részvényesi értéket teremteni a jól időzített részvény-visszavásárlásokkal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!