Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNV megkezdte a magyar állam tulajdonában álló, az MNV által kezelt 18 637 486 darab Richter-törzsrészvény átadását a Maecenas részére. Az átadást követően az MNV közvetlen befolyása a társaságban 15,25 százalékra csökken, ezzel párhuzamosan 10 százalékos közvetett befolyása lesz.

A Mol Nyrt. közleménye szerint az MNV 81 942 946 darab "A" sorozatú névre szóló Mol-törzsrészvényt átadott az innovációért és technológiáért felelős miniszter részére, aki a várhatóan május 31-én továbbadja a részvényeket a Maecenas alapítványnak. A tranzakciót követően az MNV változatlanul közvetlenül gyakorolja a tulajdonosi jogokat az állami tulajdonú, 15,24 százalékos befolyást biztosító részvények felett, míg az alapítvány bizalmi vagyonkezelésébe adott részvények vonatkozásában az alapítványon keresztül rendelkezik 10 százalékos mértékű közvetett befolyással.

A Maecenas Universitatis Corvini Alapítványról, az alapítvány és a BCE részére történő vagyonjuttatásról szóló törvényt áprilisban fogadta el az Országgyűlés. A Maecenas közérdekű vagyonkezelő alapítvány, feladata oktatási intézmény, kiemelten a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) alapítói, fenntartói jogainak gyakorlása, működési feltételeinek, intézményfejlesztési céljainak megvalósítása, ennek érdekében kezeli az alapító valamint az alapítványhoz csatlakozók által nyújtott vagyont. Az alapítvány bizalmi vagyonkezelésbe kapja az államtól két stratégiai vállalat, a Mol Nyrt. és a Richter Gedeon Nyrt. 10-10 százaléknyi tulajdonrészét, a részvények osztalékhozama fordítható az egyetem céljainak megvalósítására.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!