Veszteséges negyedéve volt a Molnak

A Mol-csoport 48,4 milliárd forint (152 millió dollár) nettó veszteséget könyvelt el az idei első negyedévben az előző év azonos időszakában elért 48,6 milliárd forint (173,8 millió dollár) nettó profit után, ez a gyengébb forintárfolyam miatti devizaárfolyam-veszteségre, valamint a zuhanó olajárak okozta készletleírásokra vezethető vissza - írja az MTI a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közölt tájékoztatása alapján.
Szabó Dániel, 2020. május 7. csütörtök, 07:42
Fotó: Getty Images

A vállalatcsoport ugyanakkor 191,4 milliárd forint (622 millió dollár) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el az első három hónapban, 21 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az eredmény meghaladta a 165,5 milliárd forintos piaci konszenzust. Hernádi Zsolt, a vállalat elnök-vezérigazgatója a bejelentésben azt írja, a járványhelyzet és az azt követő gazdasági válság beárnyékolja a 2020-as teljesítményt. Hangsúlyozta, hogy a Mol elkötelezett kollégái, kiváló minőségű eszközei, erős mérlege és rugalmas, integrált üzleti modellje segít a vállalat ellenállóképességének megőrzésében.

"Miközben harcolunk a világjárvány ellen, és mindent megteszünk kollegáink, vásárlóink és partnereink védelméért, keményen dolgozunk annak érdekében is, hogy a Mol még szélsőséges körülmények között is működőképes maradjon és végül még erősebbek lehessünk a válságot követően" - fogalmazott az elnök-vezérigazgató. Elmondta, számos olyan nehéz döntést meghoztak már, amelyek segítenek megőrizni a vállalat készpénztermelő képességét, likviditását és pénzügyi rugalmasságát, hogy így képesek legyenek megragadni majd a normalizálódás során felmerülő lehetőségeket is.

A Mol értékesítési nettó árbevétele 1119,5 milliárd forint (3,646 milliárd dollár) volt az év első három hónapjában, a tavalyi első negyedévi 1142,4 milliárd forint után.

A kutatás-termelés (upstream) üzletág EBITDA-ja 35 százalékkal, 56,4 milliárd forintra (185 millió dollárra) csökkent az első negyedévben a március elejétől tapasztalható rendkívül alacsony olajárak miatt.

A feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletág újrabeszerzési árakkal becsült tiszta EBITDA-ja 91,1 milliárd forintra (294,8 millió dollárra) emelkedett a tavalyi első negyedévi 38,6 milliárd forint után, főként a finomító árrések megduplázódása miatt.

A fogyasztói szolgáltatások üzletág EBITDA-ja az első negyedévben 27 milliárd forint (87,9 millió dollár) volt, 4 százalékkal nőtt helyi devizákban mérve. A társaság tájékoztatása szerint március utolsó 2-3 hetében a járványhoz kapcsolódó határzárak miatt az év korábbi részében tapasztalt jelentős növekedés szinte teljes egészében eltűnt.

A gázszállítási üzletág EBITDA-ja 9 százalékkal, 21,9 milliárd forintra (71 millió dollárra) nőtt a tavalyi első negyedéves eredményekhez képest, a magasabb volumen és az alacsonyabb működési költségek miatt.

A közleményben a vállalat kitért arra is, hogy az április újabb kihívásokat és nehézségeket hozott minden szegmensben, megmutatva a világjárvány és a gazdasági válság kézzelfogható hatását. A Mol a kiszámíthatatlan külső környezet miatt a 2020-as EBITDA-iránymutatást visszavonta, az idei organikus beruházási terveket pedig legalább 25 százalékkal csökkentette.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír záróára szerdán 2040 forint volt. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 3340 forint, a legalacsonyabb 1501 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.10 00:28

Életem során 3-szor jelentkeztem ehhez a céghez. 2-szer nem vettek föl, harmadik alkalommal, már kb. 100-szor nagyobb olajcégekkel a hátam mögött, annyit (se) tudtak volna ajánlani havi fizetésnek, amennyit az említett nagy olajcégeknél naponta kerestem. Így aztán elváltak az útjaink, pedig - például - a brutálisan veszteséges norvég bevásárlástól megmenthettem volna őket, már az elején megmondtam, ebben a fórumban is, hogy az óriási bukta lesz. Azaz, milliárdokat spórolhattak volna velem. Ja, hogy csak hülyékre van pénzük? Az drága mulatság...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2020.05.10 00:04

A náci hazaáruló rablógyilkos szarbángeci maffia egyik főgengsztere a vezetője, törvény és ítélet elől a magyar állammaffia segítségével szökő, bújkáló sunyi tolvaj patkány... ne csodáljuk hogy az ilyen kamuemberek, kamu cégei, melyeket a néptől, annak pusztuloása árán rabolt vagyonokból pumpál újra és újra életképessé (ld mérszaros geci, aki reméljük mielőbb rákban kifingik, mert állítólag rákos végre hálisten), ez a mocskos náci parazita hazaáruló országromboló nemzetpusztító tömeggyilkos patkány hitlerparódia kertitörpe végbélféreg...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BattMan, 2020.05.07 07:51

Majd szól Orbán Matolcsynak, gyengítse tovább a forintot, mert meg kell támogatni a MOL-t. A lakosság majd fizeti a számlát. Baksis országban így megy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html