A NAPI Gazdaság cikke Az abu-dzabi International Petroleum Investment Co. (IPIC), amely az OMV második legnagyobb tulajdonosa, Ázsiában és Európában vásárolna finomítókat. „A magasba szökő olajárak és a szűk finomítói kapacitások miatt most a finomító a legjobb üzlet, s a magas nyereségesség várhatóan a következő 3-4 évben is fennmarad” – nyilatkozta a Bloombergnek Mohammed Al Khaily, az IPIC ügyvezető igazgatója. Abu-Dzabi azt szeretné elérni, hogy az OMV és a Mol lépjen szövetségre, ami akár az OMV jelenlegi 10 százalékos Mol-részesedésének növelésével is járhat – mondta Khaily. Minden egyes nappal fontosabbá válik a két társaság számára az egyesülés, a Mol és az OMV finomítói ugyanis mindössze 150 kilométerre vannak egymástól, így sokkal hatékonyabban működhetnének egy egységként – tette hozzá a sejk. A Mol alapszabálya jelenleg védettséget biztosít felvásárlás ellen egy 10 százalékos szavazati korlát formájában. Ez a korlátozás az EU-csatlakozást követő ötödik év végén, 2009. december 31-én veszti érvényét. Valószínű azonban, hogy a türelmetlen felvásárló(k)nak nem kell addig várniuk. A készülő új felvásárlási szabályozás ugyanis bevezeti az áttörés intézményét. Ez azt jelenti, hogy ha valaki nyilvános vételi ajánlat során 75 százalék fölötti részesedést szerez egy társaságban, akkor az ajánlatot követő első közgyűlésen felfüggesztésre kerülnek a szavazati jogot korlátozó paragrafusok. Ez a szabályozás pedig talán már jövő év elején életbe léphet.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!