A gázárakon elszenvedett veszteség növekedése ugyankkor csökkenő ütemű, a Mol már csupán 5 forint 40 fillért veszít minden eladott köbméter importgázon (lehet, hogy nem is olyan jó ötlet megszabadulni a gázüzletágtól?). A gáz és kőolajkitermelésével (62,4 milliárd forintos első kilenhavi üzleti eredmény), illetve a finomítással és kereskedelemmel (53,5 milliárd forint) foglalkozó két másik üzletág sem tudta hozni tavalyi teljesítményszintjét. A csökkenés oka egyértelműen a kőolajárak csökkenése. Az eső kőolajárak jelentősen csökentették a finomítói tevékenységen elérhető hasznot és könnyen számszerűsíthető készletértékcsökkenést okoztak. Csupán ez az utóbbi tétel 7 milliárdos mínuszt jelentett, ami meglehetősen nagy változás a tavalyi év hasonló időszakához amikor ugyanez 18 milliárd forintos pluszt hozott. Ezt a valós működési veszteséget nem jelentő változást kiszűrve a finomítással és kereskedelemmel foglalkozó üzletág üzletág 5 százalékkal növelte üzleti eredményét szemben a korrekció nélküli 33 százalékos csökkenéssel. Kiemelkedő az ugynevezett shop értékesítés (ez a Mol kutaknál levő kis üzletek forgalmát jelenti) 66 százalékos növekedése. A Molnak továbbra is sokat hoz a Slovnaft befektetése, a szlovák olajtársaság 6,8 milliárd forinttal járult hozzá az eredményhez. A TVK befektetés ezzel szemben csupán 1,6 milliárdot hozott. A gyorsjelentés tehát kiválóan tükrözi a kőolajárak változásának ellentmondásos hatását a Mol eredményére. A társaság gázüzletági veszteségei lassan mérséklődnek, ahogy az olajárak csökkenését lassan követi a gázárak mérséklődése is. Ezzel párhuzamosan azonban csökken a társaság kitermelésen, finomításon és olajtermékértékesítésen elért profitja is. Az olajárak stabilizálódásával ezek a változások csökkenő mértékűek lehetnek, alacsony olajár esetén akár nyereséges vagy kevésbé gázüzletági teljesítménnyel párosulva. A gyorsjelentés tehát különösebb meglepetést nem hozott, ennek megfelelően a tőzsdei árfolyamra sem várható, hogy elsöprő hatást gyakoroljon. A befektetők vételi vagy eladási döntéseit szinte bizonyosan jobban befolyásolják a gázüzletág esetleges eladásáról vagy akár a PKN üzletáről szóló hírek. Ugyanakkor a csökkenő gázüzletági veszteség - 32,6 milliárd forint volt az utolsó három hónapban szemben a második negyedév 43 milliárdjával - az egyelőre rendületlenül csökkenő olajárak mellett felvillantja a lehetőségét, annak hogy a gázüzletág a nem is olyan távoli jövőben akár nyereségesen is működhetne amennyiben legalább a beígért áremelések megvalósulnak. Ennek fényében már sokkal érthetőbb lehet, hogy miért is olyan nagy az érdeklődés a gázüzletág megvétele iránt akár az eddig egyetlenként nyilvánosságra került Ruhrgas, akár a magyar állam részéről. Mindenesetre a gyorsjelentés semmilyen új információt nem közölt arról, hogy a gázüzletág eladása hogyan áll jelenleg. Almás Andor

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!