A Mol kedden megjelent gyorsjelentésében arról számolt be, hogy 0,7 milliárd forint nettó eredményt ér el a második negyedévben, szemben az első negyedévi 73,7 milliárd forinttal, illetve az egy évvel korábbi 54 milliárd forinttal. Ez jelentősen elmaradt az elemzői várakozásoktól.

Simola József kifejtette, hogy az egyszeri hatásoktól megtisztítva mind az EBITDA (kamat- és adófizetés, illetve értékvesztés előtti eredmény), mind az üzemi eredmény jelentősen csökkent a második negyedévben az előző három hónaphoz képest. A készlethatástól és az árfolyamhatástól megtisztított eredmény azonban - ami leginkább mutatja az operatív eredményességet - gyakorlatilag változatlan szinten maradt negyedévről negyedévre, illetve kismértékű növekedést mutat. (A megtisztított eredmény az előző negyedévi 139,3 milliárd forint után a második negyedévben 140,1 milliárd forintot tett ki.)

A szegmens eredményeket ismertetve elmondta, hogy az upstream (kutatás-kitermelés) üzletágban az előző negyedévhez mért csökkenés alapvetően két hatásra vezethető vissza: egyrészt az olajár csökkenésére, másrészt a termeléscsökkenésre, amit részben karbantartási munkák, részben a mezők természetes kimerülése okozott. A downstream (feldolgozás-kereskedelem) eredményben az olajár csökkenése nagyon erős negatív készlethatást eredményezett, e nélkül viszont javult az üzletág eredménye.

100 dollár feletti olajárral számolnak

Kérdésekre válaszolva közölte, hogy a szénhidrogén termelésben a második negyedévi napi átlagos 114 ezer hordó kitermeléshez képest javulással számol a Mol a következő két negyedévben, 114 és 121 ezer hordó/nap között várható ez az érték. A társaság a következő időszakban is 100 dollár feletti olajárral számol. A brent és urali kőolaj árkülönbözetében továbbra is szűk marzsot, egy dollár alatti különbséget vár.

Az üzemanyag eladásokban stagnálásra számít a Mol a második félévben, amennyiben nem lesz további árnövekedés. Az olajárak, illetve a finomítói marzsok alapján nem számol árnövekedéssel a vállalat, ám a forint dollárral szembeni gyengülése esetén nőhetnek a végfelhasználói árak, ebben az esetben további piacvisszaesés várható.

A cseh töltőállomás akvizíciójával kapcsolatban Simola József úgy vélekedett: reális várakozás, hogy ennek hatása a harmadik negyedévben már megjelenik. Hozzátette, hogy ez a vállalaton kívülálló tényezőktől, leginkább a folyamatban lévő versenyhivatali engedélyeztetés átfutási idejétől függ.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!