Mol: délelőtt aukció a tőzsdén

A lakossági befektetők a felajánlott állami Mol-pakett kevesebb, mint tizedére tartottak igényt. Ma jön a tőzsdei aukció.
NAPI Online, 2006. december 6. szerda, 07:00
Fotó:

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV Zrt.) a lakossági értékesítés lezárását követően fennmaradó 1 733 566 darab Mol törzsrészvényt a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) aukciós értékesítés keretében ajánlja fel - közölte az ÁPV. Az aukciós értékesítésben a BÉT részvényszekciójának az értékesítés napján kereskedésre jogosult tagjai vehetnek részt 2006. december 6-án 9.30-tól 12 óráig.

Az ÁPV Zrt. a nyilvános részvényértékesítés során 1 893 476 darab Mol részvényt ajánlott fel elsősorban lakossági befektetőknek. A részvényigénylési időszak a lakossági befektetők számára 2006. november 21-től 2006. december 1-jéig tartott. Ezen időszak alatt a lakossági invesztorok csupán 159 910 darab részvényt igényeltek. E kör 75 százaléka a 2000 forintos árkedvezmény igénybevételével adtak le igénylést. A kárpótlási jegyek felhasználásával beérkezett igény a teljes lakossági volumen mintegy 21 százalékát teszi ki. Az értékesítés során a befektetők összesen mintegy 363 millió forint összcímletértékben használtak fel kárpótlási jegyet. A lakossági értékesítés végleges árának meghatározására és bejelentésére december 6-án kerül sor.

A végleges lakossági értékesítési árat az aukciós értékesítés folyamán értékesített részvények súlyozott átlagára határozza meg. A lakossági értékesítési ár a maximum ár és az aukciós értékesítés során kialakult végleges ár közül az alacsonyabb lesz. Amennyiben az aukciós értékesítés bármilyen okból meghiúsulna vagy az ÁPV úgy dönt, hogy nem kívánja az aukciós értékesítés lebonyolítását, úgy a végleges lakossági értékesítési ár a lakossági részvényigénylési időszak utolsó két napján a Mol részvények BÉT által számolt napi súlyozott átlagárainak a napi forgalommal súlyozott átlagaként kerül meghatározásra, amely 22 016 forint volt.

Ha az aukciós értékesítés során a nyilvános értékesítés keretében felajánlott teljes részvénymennyiség kevesebb, mint 35 százaléka kerül értékesítésre, akkor az ÁPV fenntartja a jogot, hogy lakossági értékesítési árként az aukciós értékesítés folyamán értékesített részvények súlyozott átlagára vagy a részvényigénylési időszak utolsó két napján a Mol részvény BÉT által számolt napi súlyozott átlagárainak a napi forgalommal súlyozott átlaga közül a magasabbat válassza, de az nem haladhatja meg a maximum árat.

A lakossági értékesítés során érvényesen igényelt összes részvény allokációja, a részvények, valamint a maximum ár és a végleges ár közötti különbözet jóváírása 2006. december 11-én valósul meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK