A gáz és energetika szektor rendkívül rossz eredményét valamelyest magyarázza, hogy a nemzetközi olajárak alakulását késve követő importáralakulás miatt az olajtársaság minden eddiginél magasabb 44 forintos áron volt kénytelen importálni a gázt a hazai átlagosan 23 forintos értékesítési ár mellett. A tavalyi év hasonló időszakától elmaradó mértékben javították az eredményt az egyéb üzletcsoportok. A kutatás-termelési üzletcsoport forintban ugyan 6 százalékkal növelte üzleti eredményét, dollárban azonban ez is kismértékű csökkenést takar. A feldolgozás és kereskedelemi üzletág üzleti eredménye viszont nagymértékben (5 milliárd forinttal 15,9 milliárd forintra - 24 százalékos csökkenés) visszaesett, ez dollárban több mint 31 százalékos csökkenést jelent. A jelentős visszaesés a készletek árának változása miatt következett be, míg tavaly 4 milliárdos pozitívumot tartalmazott az eredmény, a mostani negyedévben 2 milliárdos mínusz került elszámolásra. A gyorsjelentéstől tehát igazán nagy ármozgások nem várhatók, az elemzőknek és elsősorban a befektetőknek vélhetően nem okozott különösebben nagy meglepetést. A gázüzletág nagy vesztesége várható volt, rossz hír emellett, hogy az egyéb üzletágak tavaly dinamikusan növekvő teljesítménye az idén már nem nőtt tovább, inkább csökkent. A befektetők számára most legfontosabb a gázüzletág sorsának alakulása, ahol az idő is nagyon fontos tényező, illetve másodsorban a gdanski pályázat sorsa, ahol a Mol esélyei romlani látszanak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!