A petrolkémiai szegmens az előző negyedévhez hasonlóan kiválóan teljesített, sőt, a frissen megvásárolt 42,25 százalékos TVK-pakett átértékelésén közel 14 milliárd forintos egyszeri tételt számolt el - mutatott rá Tapaszti Attila, a Takarékbank elemzője. Jól teljesített a feldolgozás-kereskedelem üzletág is, a táguló finomítói árrések kompenzálták a gyengülő dollár hatását.

Nem muzsikált jól a kutatás-termelés

Csalódást okozott viszont a kutatás-termelés üzletág, az elemzők ugyan számítottak a kitermelés csökkenésére, annak mértékét azonban alábecsülték. A Takarékbank elemzője hangsúlyozza, hogy a negatív folyamat vélhetően a következő negyedévben is érezhető lesz, feltétlenül szükséges lenne ennek megfelelően egy komolyabb szénhidrogén-mező megvásárlása. Ennek pénzügyi háttere is adott, a Mol ugyanis jókora készpénzmennyiséggel rendelkezik. A szakember egyébiránt a gyorsjelentés hatására nem vár számottevő változást az elemzői célárakban, így vélhetően az eredmények piaci hatása sem lesz jelentős a következő napokban.

Organikus úton nehéz lesz

Hasonló véleményen van Herczenik Ákos, a Raiffeisen elemzője, aki a vártnak megfelelő eredményben szintén a csökkenő kitermelést jelöli meg, mint komoly negatívumot. A szakértő elmondta, hogy a papírral kapcsolatban nincs új hír, ennek hiányában pedig fundamentálisan nincs különösebb indok az árfolyam emelkedésére. Az elemző szerint egyébiránt még 2007-ben lesz előrelépés az említett akvizíció terén, ennek hiányában lassan lemorzsolódó eredményre lehet számítani, a Molban ugyanis - hacsak az olajár nem ugrik meg jelentősen - organikus úton nincs komoly növekedési potenciál.

Egy szó mint száz

Összefoglalva tehát a gyorsjelentés nem hozott különösebb meglepetést, a kitermelés csökkenése azonban aggasztó. A befektetők ennek megfelelően már nagyon várnak egy nagyobb olaj- vagy gázmező jó áron történő megvásárlásáról szóló bejelentést, ami újra sztorit jelenthetne a részvény piacán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!