BUX
39006

Mol: mégsem lesz rendkívüli INA-közgyűlés

A Mol Nyrt. a csökkenő olajár, és annak a horvát INA Industrija nafte d.d.-re gyakorolt esetleges negatív hatása miatt felfüggeszti az INA rendkívüli közgyűlésének összehívására vonatkozó kezdeményezését - közölte a Mol kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

MTI-Eco, 2015. február 3. kedd, 10:25

A magyar olajipari vállalat tavaly november 25-én kezdeményezte a rendkívüli közgyűlést, amelyen a Mol egy 260 millió euró (2 milliárd horvát kuna, 80 milliárd forint) értékű rendkívüli osztalék kifizetését akarta elérni az eredménytartalék terhére. A Mol korábban azzal indokolta döntését, hogy megmentette az INA-t a csődtől, stabilizálta a pénzügyi helyzetét és nyereséges vállalatot csinált belőle, amely jelentős befektetési lehetőségekkel rendelkezik.

A Mol véleménye szerint a részvényesek megértették, hogy a horvát kormány nem támogatja a befektetőbarát környezetet Horvátországban, ezért elérkezettnek látják az időt arra, hogy korábbi befektetéseik eredményét realizálják.

A magyar olajtársaság és a horvát állam között régóta húzódó vita van az INA irányításáról. Az INA részvényeinek 49,1 százaléka van a Mol tulajdonában és a Mol rendelkezik az irányítói jogokkal. A horvát állam a részvények 44,84 százalékát birtokolja. A Mol eddig - a horvát kormánnyal egyetértésben - 58 millió euró osztalékot vett ki az INA-ból: 2007-ben 5 millió eurót, 2010-ben 31 milliót, 2012-ben pedig 22 millió eurót.

Amióta a Mol átvette az INA irányítását, az INA közel háromszorosára növelte a fejlesztésre fordított összegeket, amelyek éves szinten elérik a 2,7 milliárd kunát - közölte a vállalat. Az INA részvények vásárlására a Mol-csoport 1,4 milliárd eurót költött.