A Mol éves százmilliárdos eredményét annak fényében kell értékelni, hogy 2010-ben mintegy 150 milliárd forint volt a teljes különböző adók címén befizetett összeg a csoportnál - mondta el.

A Mol egyre inkább a nemzetközi piacokra fókuszál, a következő egy-két évben már 60 százalék fölé kerülhet gazdasági tevékenységének arányában a külföld.

A Mol 20 éves lesz idén és mára már a magyar gazdaság 2,6 százalékát termeli.

Hatalmas jelentőségűvé vált az INA-val való társulás, a társaság gyakorlatilag megduplázta kitermelését az INA-val együtt és ez jól megmutatkozik a kutatás termelés üzletág tavalyi termelésében.

A finomítás kereskedelem tekintetében csak stabilizálódásról beszélt Mosonyi, a társaság 2011-re sem vár jelentős javulást, a fogyasztás legfeljebb a gázolaj tekintetében nőhet a régióban, a benzinfogyasztás várhatóan továbbra is alacsony marad.

Sokat vár ugyanakkor attól, hogy a rijekai finomítóban befejeződött egy 400 millió euros beruházás amivel a finomító már a legmodernebb európai szabványoknak is megfelel. A következő beruházás - újabb 300 millió euro - a maradékfeldolgozás lesz.

A kitermelés távolabbi jövőjéről szólva elmondta, hogy nagyon jelentős már most Pakisztán szerepe, ahol a Mol gáztermelése már az ország teljes gáztermelésének 8-9 százaléka.

Sokat várnak Kurdisztántól ahol a két mező teljes kitermelése teljes magyarországi kitermelés nagyságát is elérheti majd.

Hatalmas jelentőségű még az INA szíriai beruházása és a kurdisztáni Akri-Bijeel blokk teljesítményével összevethető a kazahsztáni első próbafúrásuk.

A Mol terveiben a 82 dolláros olajárral számol, illetve 120 dollár benzinspread-el tonnánként és 90 dollárral a gázolaj esetében, ugyanakkor Mosonyi megjegyezte hogy a jelenlegi árak (100 feletti Brent olajár, vagy 120 dollárnál nagyobb gázolajspread) mutatják a becslések bizonytalanságát.

Mindazonáltal elmondta, hogy az idei terveikben remélik, hogy olyan évet zárhatnak majd 2011-ben amire a részvényeseknek nem lehet majd panaszuk.

Korábban 300 ezer barrel per nap kitermelést terveztek de ezt nem sikerült elérni, mert elmaradtak akvizíciók, amiket nem is sajnál. Ma 145 ezer hordó naponta a kitermelés.

A finomításban 24 millió tonna per év a volt a cég, amit el is értek.

Közel 200-300 milliárd forintot ruháztak be a gázellátás biztonságát szolgáló beruházásokba - mondta el a vezérigazgató újságírói kérdésre.

Magyarországon jelentős volt a gázolajfogyaztás visszaesése, de a második félévben már kevésbé.

Valamelyest nőni fog 150-155 ezer hordó olajegyenértékesre az idei napi kitermelés elsősorban az INA szíriai mezői miatt.

Árfolyambecsléssel már nem foglalkoznak, 280 forint euro és 219 dollár forinttal számolnak, ami az elmúlt 3 havi árfolyam - mondta el Molnár József pénzügyi vezérigazgató helyettes.

Az INA gázkereskedelme már nem fog veszteséget okozni az idén a csoportnak annak ellenére, hogy nem adták át a horvát államnak, helyette újratárgyaltak néhány szállító szerződést és kötöttek egy előnyös megállapodást az olasz ENI-vel.

Két gázüzeműerőmű beruházás áll előkészítés alatt, a pozsonyi finomító régi erőművét viszont már felujították.


A szerző rendelkezik Mol-részvényekkel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!