A portugál államadósságkezelő a megfelelő kereslet hiánya miatt 300 millió euróra csökkentette az eredetileg 500 millió eurósra tervezett kincstárjegy aukcióját, ez épp elég volt az európai befektetőknek ahhoz, hogy megszakadjon a nyerő széria a kontinens részvénypiacain. Az eladók elsősorban a banki részvényeket bűntették.

A DAX index 0,6 százalékkal csökkent, 5672 pontig, Frankfurtban a Deutsche Bank részvényei 1,79, a Commerzbank papírjai 1,4 százalékkal lettek olcsóbbak. A tőzsdét üzemeltető Deutsche Börse részvényei 3,5 százalékkal estek a hírre, hogy a Morgan Stanley az eddigi felülsúlyozásról egyenlő súlyozásúra minősítette le a papírokat.

Az FTSE 100-as index 0,57 százalékkal végzett alacsonyabban, 5253 ponton zárt, a CAC-40 fél százalékka csökkent, 3793 pontig. A nagyobb bankok közül a Royal Bank of Scottland, a BNP Paribas és a Banco Santander 2-4 százalékkal lett olcsóbb. De nem tett jót az alapnyagárak csökkenése sem a piacoknak, a bányavállalatok részvényei is lefelé mozdultak el. Az Anglo American, a BHP Billiton és a Rio Tinto papírjai 1-3 százalékot estek.

Az amúgy is törékeny hangulatot az amerikai szolgáltatóipari beszerzési menedzserindex rontotta el, ez ugyan januárban a bővölést jelző 50,5 pontos értéket mutatta, azonban az elemzők ennél jobbat, 51 pontot vártak.

Az euró a kereskedés első felében még próbált talpraállni a dollárral szemben, a keresztárfolyam még az 1,4 feletti zónába is eljutott, estére azonban ismét erősödni kezdett a zöldhasú, s záráskor már az 1,39-es szintet ostromolta.

Árfolyamok és grafikonok

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!