A vezető nyugat-európai részvénypiacok gyengültek szerdán; míg a Footsie közel másfél, addig a frankfurti és párizsi index majdnem 1 százalékot veszített előző napi zárószintjéből.

Miután nap közben ismét 28 hónapos csúcsot döntött, ugyancsak gyengült valamelyest az FTSE 300 összeurópai mutatója is. A Stoxx 600 index pedig az elmúlt hét hét legnagyobb, közel másfél százalékos süllyedését teljesítette.

A kereskedést jelentősen befolyásolta a Goldman Sachs negyedéves gyorsjelentése, amely a jelek szerint nem kápráztatta el a befektetőket a bázishoz képesti több mint 50 százalékos profitcsökkenéssel.

A szektorok között az átlagnál nagyobbat veszítettek jegyésükből a nyersanyag- és bányaiparban érdekelt cégek, miután az Egyesült Államokban ismertetett, csalódást keltő építőipari adat kedvezőtlenül hatott az árupiacokra is. Ezen kívül az autógyártók részvényei is jócskán veszítettek árukból.

Bár az alapvető hangulat továbbra is pozitív, az eurózónás adóssággondok továbbra is aggályokat okoznak. A német kormány egy gazdasági tanácsadója, Lars Feld azt nyilatkozta a Handelsblatt számára, hogy Görögország adósságcsökkentés, illetve -átütemezés nélkül továbbra is az államcsőd veszélyének van kitéve. A Die Zeit tudni véli, hogy Németország már a görög adósságátütemezésben való segítséget tervezi.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!