Az idei első félévben a világ legnagyobb devizapiaci hedge fundja, az FX Concepts 5,4, míg a tavaly 76 százalékos hozamával történetének rekordját elérő John W. Henry & Co devizaalapja kétszázalékos veszteséget könyvelt el - írja a Bloomberg. Ami mindkettőnél közös, hogy üzleteiket hosszú távú piaci trendeket követő, algoritmus-alapú kereskedési rendszerrel kötik. Márpedig a zöldhasúnak a hat fontos devizából (euró, jen, angol font, svájci frank, kanadai dollár, svéd korona) álló kosárral szembeni mozgását követő ICE dollárindexe három éve a legkisebb elmozdulást, az első félévben 1,4 százalékos esést tudhat maga mögött. Igaz, az időtávot felbontva már árnyaltabb a kép: az első kéthavi csaknem nyolcszázalékos emelkedést az elmúlt négy hónapban mintegy kilencszázalékos esés követte. Az iránykeresésre csak ráerősítnek az egymással szemben ható tényezők: egyrészt a recessziós gazdasági környezet deflatorikus hatása, másrészt hosszabb távon az inflációs nyomás jelentős erősödését okozó gazdaságélénkítő csomagok, illetve a drasztikusan bővülő pénzkínálati oldal.

Bár sok függhet a programkódtól, az algoritmikus kereskedőrendszerek az oldalazást nem tudják követni, ügyleteik kioltják egymást. A csapkodás során ugyanis a bármely irányba megnyitott pozícióknál egymás után ütődnek ki a stopszintek. Így a fokozottan bizonytalan időszakban az automatizált kereskedőrendszerek egyre ritkábban nyitnak egyre kisebb pozíciókat - magyarázta lapunk kérdésére Taraczky Andrej, a Buda-Cash devizapiaci üzletágának vezetője. A szakember szerint egyébként a második félévben nagy volatilitás mellett folytatódhat a hosszú távú trend hiánya. Megalapozott fundamentumok ugyanis mindkét irányban találhatók.

Bár ilyen időszakokban a kiszámíthatatlanság miatt nehéz a kereskedés, Taraczky szerint a szemfüles magánbefektető kifejezetten jól járhat. Az oldalazásokat hagyományosan követő intenzív kitörésig ugyanis megfelelő körültekintés mellett sávos kereskedéssel nagyokat lehet keresni. Márpedig az elmúlt időszakban számos fontos devizapár is hetente többször 300-400 pontos sávot járt be, mint például az euró-dollár vagy éppen az angol font-dollár kurzus, de elég az euró-forint keresztárfolyam múlt heti, pár nap alatt 6 forintos sávot felölelő csapkodására gondolni.

Továbbra is kicsi az esély a hosszú távú trend visszatérésére, és a nyár is az eseménytelenség irányában hat - véli Buró Szilárd, az Equilor devizapiaci elemzője. A válság végére, egy esetleges újabb visszaesés hosszára, illetve mélységére vonatkozó elemzői várakozások nagyarányú szórása miatt megalapozott trend talán csak a várakozások letisztulása után, az utolsó negyedévben alakulhat ki. Buró egyébként rövid távon a dollár erősödésére számít az euró ellenében - legfeljebb az 1,30-as szintig -, ám ennek ellenére az év végéig ő is széles sávban, nagy volatilitás melletti oldalazásra számít. Ezért rövid távon szűk stopokkal a mikrotrendek elkapására játszó kereskedést javasolja, több hónapos pozíciók megnyitását ellenben semmilyen devizapárban nem tartaná szerencsésnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!