A mostani időszakban olyan pánikeladásokat látni, amilyenre évtizedenként mindössze egyszer van példa. Sok feltörekvő piacon áttörtünk a pénzügyi válság során látott mélypontokat, van ahol az ázsiai válság és a tequila-válság során látott mélypontok is áttörésre kerültek. S valóban, a gazdaság lassul, a világgazdaság lassul, azonban ez most nem egy összeomlás - mondta Michael Hasenstab, a Templeton neves portfólió menedzsere, aki sokszor az általános piaci véleménnyel szembemenve is hajlandó befektetni, s nagy mennyiségben vett magyar államkötvényeket például a magyar államadósság leminősítése után.

A feltörekvő piaci eszközök árfolyam az év eleje óta esik, a kínai tőzsdei egy nagyobb medvepiacon belül is 20 százalékot meghaladó mértékben esett korábbi lokális csúcsához képest, tavaly június óta már több, mint 40 százalékot veszített értékéből a Shanghai Composite index. Soha nem láttam még, hogy az emberek annyira pesszimisták lettek volna egy eszközosztállyal kapcsolatban, mint most azt a feltörekvő piacokon tapasztalni - mondta Hasenstab a CNBC-nek.

Csak hidegvérrel megy

A JPMorgan a adatai szerint tavaly összesen 74 milliárd dollárnyi tőke távozott a globális feltörekvő piaci részvényalapokból a 2014-es 25 milliárd dollár után - írja a CNBC.com A legnagyobb ütést az ázsiai feltörekvő piaci alapok szenvedték el, a japánon kívüli ázsiai régióban befektető alapokból összesen 39 milliárd dollárnyi tőke távozott az elmúlt évben.

A múlt heti záróárakkal számolva az MSCI Emerging Markets Asia index P/E mutatója a 2016-os várt eredményekkel számolva 10,8, ugyanez a feltörekvő európai index esetében mindössze 6,2-es a CSFB adatai szerint - írja a portál.

A piac jelenleg teljes összeomlást áraz, a valóság azonban az, hogy csak egy lassulás következi. Így nagyon jó és értékes befektetési célpontokat lehet találni, ha valakinek van türelme és lehetősége arra, hogy kitartson meggyőződése mellett - mondta Hasenstab. De ez kifizetődö lehet, mivel az árazások alacsonyak és a várható hozamok magasak. Ha valaki csak vásárol és egy évig nyugodtan ül, akkor a végén szép nyereséget vághat zsebre - tette hozzá.

Vannak jó célpontok

A Templeton igyekszik jó részvényeket összevásárolni kiválasztott országokban, azonban komolyan megkülönböztetik a különböző országokat. Az olyan helyeket, mint Venezuela kerüljük, de nem szeretik most Oroszországot, Törökországot és Dél-Afrikát sem, amelyek nem tudják elkerülni az olajár kedvezőtlen hatásait, vagy ahol valamilyen strukturális vagy alapvető gazdaságpolitikai probléma van. Kedvelik azonban Mexikót, ahol a kormányváltást követően is folytatódnak a gazdasági reformok - mondta a szakember.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!