Az Opus Global Nyrt. ma reggel bejelentése szerint a felerészt a cseh Energetický a Prùmyslový Holding (EPH) és felerészt a részben a tőzsdei Opus és Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mátra Energy Holding Zrt. megszerezte a szükséges engedélyeket és kifizette a vételárat, így elhárult az akadálya annak, hogy birtokába kerüljön a visontai Mátrai Erőmű Zrt. 72,6647 százalékos részvénycsomagja.

A tranzakció lezárásához a vételár kifizetésén felül szükség volt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), valamint a nemzetközi versenyjogi szempontból hatáskörrel rendelkező szervezet, az Európai Bizottság hozzájárulására is - derül ki a közleményből.

Az Opus Global idén február 15-én bejelentette, hogy 2018. június 30-ig végrehajtott tőkeemelés révén közvetlen 55,05 százalékos tulajdont szerez a Status Power Invest Kft-ben, mellyel az OPUS Global 20 százalékos közvetett tulajdonnal is rendelkezik majd a Mátrai Erőmű Zrt.-ben.

Az RWE Power és EnBW-csoport részvénycsomagjának megvásárlásával a Mátra Energy Holding Zrt. többségi tulajdonába került a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén hét blokkal működő villamos-erőmű, a hozzá tartozó ipari park, az ország legnagyobb, 16 megawatt összteljesítményű, több mint 72 ezer panelből álló naperőműve, továbbá két, külszíni fejtésű lignitbánya Visontán és Bükkábrányban.

Az ügylet az erőműben lévő állami tulajdont nem érintette; a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) a Mátrai Erőmű Zrt.-ben meglévő 26,15 százalékos részesedését megtartotta. A tranzakció lezárásával - 22 évvel a társaság privatizációját követően - újra többségbe került a magyar tulajdon a nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű vállalatban - áll az Opus közleményében.

A Mátrai Erőmű a héten pénteken tartja rendkívüli közgyűlését, ahol a tagok az igazgatóság és a felügyelőbizottság összetételéről döntenek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!