Az elmúlt napokban komoly korrekció vette kezdetét a bitcoin árfolyamában, a kriptodeviza értéke négy nap alatt 19 százalékkal zuhant - hívta fel a figyelmet a CNBC.com.

Múlt szerdán a bitcoin árfolyama átlépte a 2791 dollárt, ami történelmi csúcsot jelent, a hétfői kereskedésben a Coindesk adatai szerint már csak 2267 dollár volt napi maximuma, ami közel 19 százalékkos áresésnek felel meg.

A korrekció ugyan elég nagy volt, az árfolyam azonban még így is magasabban áll, mint akár egy héttel ezelőtt. Bobby Lee, a BTCC nevű bitcoin tőzsde vezérigazgatója szerint ez az esés csak egy profitrealizálási hullámnak volt köszönhető, amelyet a múlt héten jelentősen megugró árfolyam idézett elő.

Lee úgy véli, a korrekció csak átmeneti lesz, mivel a makrohelyzet támogató marad a bitcoin számára. A kriptodeviza árfolyamának idei emelkedését több tényező is segítette.  Egyrészt Japánban legális fizetőeszköznek ismerték el a bitcoint. Másrészt a bitcoint használó közösségen belül sikerült egy olyan megoldást találni, amellyel a bitcoin hálózat kapacitását jelentősen növelni tudták. Harmadrészt több startup vállalkozás is sikeresen tudott kriptodevizát bevonni többek között új deviza kibocsátásának folyamatába úgynevezett ICO-k folyamán, s ez tovább növelte a bitcoin iránti keresletet.

A CNBC szerint úgy tűnik, hogy a befektetők egyre inkább újabb áremelkedésre számítanak a bitcoin esetében, erre utalnak azok az adatok, amelyek szerint nőtt a tőkeáttételes bitcoin vételi pozíciók mennyisége.

Aurelien Menant, a Gatecoin vezérigazgatója szerint köszönhetően az ázsiai, elsősorban japán és koreai befektetők érdeklődésének az utóbbi időben jelentősebb mennyiségű friss tőke áramlott a bitcoinba. A meglehetősen optimista szakértő azt sem tartaná elképzelhetetlennek, ha az év végéig ismét duplázna a kurzus, s elérné a 6000 dollárt is. Nem árt azonban észben tartani, hogy a nyilatkozó szakemberek alapvetően a bitcoin sikerességében érdekeltek, így véleményük nem tekinthető pártatlannak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!