Sterne Agee, a Carter Worth vezető piaci technikai elemzője néhány napja vételre javasolta az aranyat a befektetőknek, mondván, annak árfolyama nemsokára elérheti az 1500 dollárt is. Ez 15 százalékos erősödést jelentene a jelenlegi, valamivel 1300 dollár feletti szintekhez képest. Az elismert wall street-i elemző több vételi jelet is vél felfedezni a nemesfém grafikonján, amelyek arra utalnak, a jelenlegi szintekről felfelé vezet majd a nemesfém árfolyamának útja - írja a CNBC.com.

Venni kell

Az arany mindenesetre elég jól teljesített a pocsék 2013-as év után, s ez biztató jel lehet. Ha lejtmenet van egy árfolyamban, akkor jön egy mélypont, majd ez sérül, s újabb mélypontot tapasztalunk. Mélypont követ mélypontot - mondta Worth. Most azonban van egy tavaly júniusi masszív mélypontunk. Jött egy emelkedés szeptemberig, majd újabb lejtmenet decemberben. Ez a mélypont azonban már nem volt alacsonyabb a júniusinál, s így nagyon úgy tűnik, hogy van egy jól kirajzolódó dupla mélypont alakzatunk - tette hozzá.

Ráadásul az év eleje óta tartó erősödés során az árfolyamnak sikerült áttörnie egy masszív lefelé tartó trendvonalat, amely korábban jól láthatóan szorította lefelé a nemesfém árfolyamát. Ez a fejlemény szintén az elmúlt hónapok erősödésének jelentőségét támasztja alá - vélte a szakértő. Ráadásul a 150 napos mozgóátlag is folyamatosan ellaposodik, s nagyon úgy tűnik, irányt készül váltani. Ez alapján nagyon úgy tűnik, hogy egy gyengülő trendből erősödőbe váltásnak vagyunk szemtanúi. Worth szerint így nagyon valószínű, hogy az árfolyam fel tud kapaszkodni a 2011 szeptemberi 1925 dolláros csúcs és a tavaly nyári 1180 dolláros mélypont közötti távolság feléig, 1500 dollárig. Szerinte ezt érdemes lehet megjátszani.

Vagy inkább eladni

Pesszimista viszont az arany kilátásait illetően Michael Wildmer, a Bank of America Merrill Lynch fémpiaci stratégája, aki szintén a CNBC-nek nyilatkozott. Szerinte az arany idei erősödésében alapvetően három tényező játszott szerepet. Az egyik az amerikai dollár gyengesége, a másik az amerikai gazdaságból a rendkívül kedvezőtlen téli időjárás miatt érkező rossz év eleji adatok, a harmadik pedig a feltörekvő piaci eladási hullám. Míg az utolsó szerinte hosszabb távú probléma, addig az első kettő hatása kifutni látszik. Szerinte a dollár gyengülési hullámának vége, s az amerikai gazdaság a jelek szerint újabb lendületet vesz a rossz téli adatok kifutása után.

A stratéga szerint az év végéig ismét 1200 dollárig eshet az arany árfolyama. Azért nem tovább, mert érezhető, hogy egyes feltörekvő országok részéről ezen az árszinten már érezhető kereslet mutatkozik a nemesfém iránt. Ez  a kereslet az év eleje tartó emelkedéssel alábbhagyott, de újabb áresés esetén a vevők ismét beléphetnek a piacra.

Kinek van igaza?

Bár a két elemző egymásnak meglehetősen ellentmondó következtetést von le az arany árfolyamának várható alakulásáról, mégis bizonyos szempontból mindkettejüknek igaza van. Ha a technikai elemzés egyik alapvető eszközével, az úgynevezett csúcs mélypont elemzéssel szemléljük a nemesfém árfolyamának alakulását, akkor azért inkább a pesszimistább verzióval illik számolni.

Először is mit jelent a csúcs-mélypont analízis? Az elemzési módszer a technikai elemzés egyik alap-elméletéből, a Dow elméletből levezethető. Szabályai szerint az árfolyamok trendben mozognak, az emelkedő trend emelkedő csúcsok és mélypontok sorozatából áll, a csökkenő trendet csökkenő csúcsok és mélypontok sorozata alkotja. Az emelkedő trendben az áremelkedéssel járó időszakok új, magasabb csúcsra viszik az árfolyamot, a csökkenő trendben fordítva. Mivel egy grafikonon néha nehéz elkülöníteni, hogy mi számít igazi csúcsnak és mélypontnak, ezért több elméleti szakember többfajta szűrőt is próbált alkalmazni, hogy ezeket el lehessen különíteni egymástól.

Az arany árfolyama
Kép: Alfatrader


Az egyik ilyen szűrő, hogy a trendirányú mozgás során elért új csúcs vagy mélypont utáni korrekció során az utolsó emelkedő, vagy csökkenő hullám egyharmadát-kétharmadát korrigálta-e az árfolyam, vagy sem. A másik gyakran használt szűrő napos grafikon esetén, hogy a csúcs, vagy, vagy mélypont napját követően eltelt-e három olyan nap, aminek teljes ármozgása kívül marad a szélsőséges nap árfolyamsávján.

Ezeket a szűrőket alkalmazva az arany hosszabb távú grafikonján jól látszik, hogy az arany évekig tartó emelkedő trendje tavaly áprilisban az 1480 dolláros szint elestével tört meg. Ez volt ugyanis az az utolsó mélypont, ahonnan korábban új, magasabb csúcsra tudott emelkedni az árfolyam. Az akkori visszateszt során az 1480 dolláros szint olyan legitim csúccsá is vált, ahonnan új mélypontra zuhant az árfolyam, a jelenlegi helyzetben ahhoz, hogy a csökkenő trend helyett ismét emelkedő trendről lehessen beszélni, ezt a szintet kéne áttörnie a kurzusnak.

Mindenkinek igaza lehet

Ugyanakkor időközben az 1420 dollár körüli szintek is jelentőséget nyertek, mert bár a háromnapos szabálynak nem felelnek meg, azonban a többi kritérium alapján legitim csúcsnak is lehetne ezt tekinteni. Sőt, ha áttörésre kerülnek akkor valóban egy dupla mélypont alakzat érvényesülhetne a grafikonon, ennek célárfolyama azonban már jelentősen meghaladná az 1480 dolláros szintet. Az elsődleges támasz, az új mélyebb mélypont formájában 1180 dollárnál található.

Az elmúlt egy évben az arany egyelőre nem csinált mást - hosszabb távon szemlélve - mint sávozott az 1480-1420 és az 1180 dolláros szint között. A két szakértő mindössze abban nem ért egyet, hogy a sáv melyik széles felé indul majd el a kurzus.

Ha elfogadjuk a csúcs és mélypont analízis szabályait, akkor a trend jelenleg csökkenő, s így nagyobb a valószínűsége, hogy az árfolyam lefelé fogja elhagyni a sávot.

Persze ez csak egy a technikai elemzés megközelítési közül, s valóban vannak kedvező jelek a grafikonon. Ilyen lehet például a sokak által követett 50 és 200 napos mozgóátlag. A rövidebb épp a napokban keresztezte alulról a hosszabb távút, s sok spekuláns az úgynevezett aranykereszt kialakulásának kiemelt jelentőséget tulajdonít.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!