Most aztán megéri Európába fektetni

Az európai társaságok papírjai több mint hat éve nem voltak ilyen olcsók.
NAPI Online, 2008. május 27. kedd, 11:32
Fotó:

A negyedéves gyorsjelentési szezon során számos európai társaság a vártnál rosszabb eredményt jelentett. A nyugat-európai cégek éves szinten összesen mintegy 25,3 százalékos profitcsökkenést realizáltak, 7,9 százalékponttal nagyobb mértékűt, mint egyesült államokbeli társaik. Ezzel párhuzamosan az ECB által meghatározott kamatszint és a Fed által megszabott irányadó kamat közötti különbség inflációval korrigált értéke is nőtt az elmúlt év során, összesen 2,6 százalékpontra, amely az euró bevezetése óta eddig a legmagasabb differencia.

Ez a két tényező együttesen azt eredményezi - állítják a szakemberek -, hogy az európai tőzsdéken jegyzett részvények tengerentúli társaikhoz képest olcsóbbakká váltak, ez a tendencia a Bloomberg összeállítása szerint csak tovább nőhet az év során. A Footsie-n, a párizsi CAC 40-en és a DAX-on jegyzett részvények a világ 10 legnagyobb tőzsdeindexének viszonyában a legolcsóbbnak számítanak a 12,1 és 13,5 között ingadozó árfolyam-nyereség arány tekintetében.

Míg a Dow Jones Euro Stoxx 600 indexét 13 százalékos csökkenés után az indexben szereplő társaságok nyereségének 12,7 szeresére értékelik, addig az 500 tengerentúli részvényt tömörítő S&P indexet - melynek árfolyam-nyereség aránya 23 - ennél 45 százalékkal magasabbra tartják. Ez a különbség soha korábban nem volt ilyen magas, mint az elmúlt három hétben. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy az európai társaságok több mint fele - összesen 57 százaléka - közölt a várakozásoknál szerényebb eredményt az idei év első negyedévében, míg ez az arány az Egyesült Államokban "csak" 44 százalékos volt.

Az amerikai cégek részvényeinél már csak a kínai tőzsdén jegyzett papírok számítanak drágábbnak; a távol-keleti részvények értéke 26,2-szerese a vállalatok által elért profitnak.

A szakértői előrejelzések szerint a DJ Stoxx 600 indexén feltüntetett társaságok profitja további 0,8 százalékkal csökkenhet, szemben a korábban prognosztizált 11 százalékos eredmény-növekedéssel. Az S&P 500-as társaságok eredmény-előrejelzését a korábbi 15 százalékos növekedési tendenciáról 6,8 százalékosra mérsékelték. Az európai cégek hanyatló profitjáért a dollárral szembeni erős eurót és a magas inflációt teszik felelőssé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK