Most dőlhet el a bitcoin sorsa

Hatalmas áresés bontakozott ki a bitcoin, de a többi kriptodeviza piacán is. A bitcoin egy nap alatt több mint 20 százalékot esett, csúcsához képest az esés mértéke megközelítette a 40 százalékot is. Nagy teszt előtt a kriptodeviza.
Lovas-Romváry András, 2017. december 22. péntek, 13:00
Fotó: Shutterstock

Immár negyedik napja esik a bitcoin árfolyama, ma 12 110 dolláron is gazdát cserélt a bitcoin a tőzsdékről árfolyamokat közlő oldalak adatai szerint, holott tegnap még 15 600 dolláron zárt, s alig egy hete 19 800 dollár felett járt. De nem jártak jobban más kriptodevizák sem, az ethereum az elmúlt 24 órában egy 25 százalékos áresést élt át - írja összefoglalójában a Bloomberg.

A bitcoin árfolyama azóta megpattant, röviddel dél után már 13 900 dollár felett állt ismét a jegyzés. A mostani heves ármozgások komoly tesztet jelentenek a bitcoin-hívők számára, s arra mindenképpen felhívja a figyelmet, hogy a kriptodevizákba való befektetés nem egyirányú utca, komoly kockázatai is vannak.

Ez a legnagyobb spekulációs lufi?

Az összefoglaló természetesen felidézi a közelmúltban napvilágot látott fejleményeket, az egyik a UBS nemrég megjelent elemzése. A befektetési bank szakértői arra figyelmeztetnek - több más szkeptikus elemzőhöz hasonlóan -, hogy a kriptodevizák körüli őrület a legnagyobb spekulációs lufi a történelemben. Ugyanakkor számos más elemzés is kijött az elmúlt hetekben, amelyek arra hívták fel a figyelmet, hogy a blokklánc fizetési technológia komoly felfutás előtt áll a pénzügyi rendszerben és a befektetések világában.

A befektetők most a valóság próbáját élik át - nyilatkozta a hírügynökségnek Stephen Innes, az Oanda Corp kereskedési részlegének vezetője. Az elmúlt időszakban megélénkült kereslet eddig nagyon kicsi kínálattal találkozott, s sok kezdő befektető épp az árhullám tetején vásárolt - tette hozzá a szakértő.

Az elmúlt hetek számos bitcoinnal kapcsolatos híre komoly hasonlóságokat mutatott más, a történelem során később lufinak bizonyult spekulációs hullámaiban tapasztalthoz. Ilyen volt például a Long Island Iced Tea Corp. részvényeinek sztorija is, ezek 289 százalékkal emelkedtek egy nap alatt amiatt, hogy a cég átnevezte magát Long Blockchain Corp.-re. De voltak más hasonló cégek is, amelyek árfolyam csak azért többszöröződött, mert kiderült, ezentúl kriptodevizákkal kíván majd foglalkozni.

A befektetési bankok is beszállnak

Japánban ugyanakkor, ahol a bitcoin hivatalos elfogadása a többi országhoz képest jóval előrébb áll, a jegybank kormányzója, Harihuko Kuroda arra hívta fel a figyelmet, a bitcoin nem úgy működik, mint egy hagyományos fizetőeszköz, s jelenleg leginkább spekulációs célokra használják.

Ugyanakkor a kriptodevizák iránti keresletet látva egyre több hagyományos befektetési bank érez arra késztetést, hogy beszálljon a játékba. A Goldman Sachs például csütörtökön jelentette be, hogy kereskedési osztályt állít fel, amely a digitális devizákkal foglalkozik majd. A hírek szerint június végéig szeretnék elindítani a digitális devizakereskedéssel foglalkozó részlegüket.

A héten egyébként volt már baljóslatúként értelmezett előjel a piacon. Az egyik digitális deviza, a litecoin megalkotója bejelentette, hogy teljesen kiszállt, néhány gyűjtői darab kivételével eladta a teljes litecoin készletét. Ez persze nem is meglepő, hiszen annak árfolyama idén több mint 70 szeresére emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.12.22 18:47

Isabella, merre van? Remélem, sikerült bitcoint vennie 18 ezerért...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.12.22 14:31

Nem most dől el, hanem most dől be :-))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.12.22 13:54

" a bitcoin nem úgy működik, mint egy hagyományos fizetőeszköz, s jelenleg leginkább spekulációs célokra használják."

Valami ilyesmit írtam én is minap, hedviga őrülete kapcsán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.12.22 13:18

a lufik életpályája mindig azt az utat járja be, hogy van párezer ember, akik az elején bevásárolnak, mikor még a kutyát sem érdekli a téma, ők aztán hatalmas hasznot zsebelnek be mikor jól felmegy az árfolyam.

aztán elkezd mindenki , a sajtó, stb arról beszélni, hogy milyen brutálisan felment az árfolyam és egyesek hogy meggazdagodtak,ekkor kitör a láz és sok laikus kisember megszédül, további emelkedést remélve, és jól bevásárol brutál magas áron.

de aztán a lufi egyszer törvényszerűen kidurran, elkezd zuhanni az ár, ekkor kitör a pánik, mindenki igyekszik menteni a menthetőt, és eladni a portfóliót.

ez aztán mégnagyobb zuhanást okoz , beindul a spirál, és a sokmillió későn beszálló megszédült laikus kismber elbukja a keserves munkával megkeresett , évtizedeken át összekuporgatott pénzét.

ha megnézzük a történelemben ez mindig így volt, a tulipánhagymától a biogilisztán át a bitcoinig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html