BUX
38643

Most dőlhet el a forint sorsa

A kedd délelőtti kereskedésben tovább erősödött a forint ez euróval szemben, s így jelentős szinthez érkezett a keresztárfolyam. A 272,6-272,9 közötti zóna novemberben és decemberben már megállította a hazai deviza erősödését, kérdés, továbbra is így lesz-e.

Lovas-Romváry András, NAPI, 2011. január 18. kedd, 13:17

A Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők szerint elég sok piaci szereplő vélte úgy az elmúlt hetekben, hogy a forint euróval szembeni árfolyama beragadhat akár hosszabb távon is a 275-280 forint közötti sávban, s vélhetően ennek következtében elég sokan vehettek fel ilyen irányú pozíciókat. Többen is úgy vélték, hogy a stop-loss (veszteségminimalizáló) megbízások kiütése is szerepet játszhatott abban, hogy a hazai deviza viszonylag gyorsan és akadály nélkül erősödött közel egy százalékot ma délelőtt, s érkezett el a 272,6 körüli, az elmúlt hónapokban beton kemény támasznak bizonyult szinthez.A fontos szint egyelőre működött, s megtorpant a mozgás. A szint jelentőségét az adja, hogy egyrészt itt húzódik a tavaly év eleji 260,6 forintos mélypont és a tavaly júliusi 292 forint körüli eurócsúcs 61,8 százalékos Fibonacci-szintje, amelyet traderek sokszor használnak ellenállási és támaszszintek meghatározásához, másrészt ez a szint novemberben és decemberben már egyszer megállította a forint erősödését, ezért a türelmesebb forint-pesszimisták számára ideális euróvételi pozíciók megnyitására.

Az október eleje óta tartó - a magán-nyugdíjpénztári intézkedések bejelentése óta tartó - forintgyengülési hullám megtörésére számos jel utal a grafikonon, a trendhez tartozó 30 napos mozgóátlagot átvitte az árfolyam, a trendhez tartozó RSI mutató törte emelkedő trendjét, mint ahogy az árfolyam is. Ha sikerülne ezen a szinten zárnia a kurzusnak, az akár további erősödést is előre vetethetne. (Az 50 napos mozgóátlag átvitte lefelé a 200 naposat, ezzel úgynevezett aranykeresztet kapott forint).

Hogy valóban tartós forinterősödés következik-e, az több dologtól függhet. Egyrészt kérdés, hogy a nemzetközi piacokon kitart-e a kedvező hangulat és nem csökken-e az utóbbi hónapokban megnövekedett kockázatvállalási hajlandóság a nagyobb piaci szereplők részéről.A nagyobb befektetők az elmúlt hónapokban alulsúlyozottakká váltak a magyar eszközökben, így ez az erősödés irányába hathat. Másrészt nagyon úgy tűnik, hogy az MNB kamatemelési ciklust indított el - kérdés, ez mennyire lesz tartós, ebből a szempontból lehet jelentősége a hétfői kamatdöntő ülésnek - s ez vonzóbbá teheti a forinteszközöket. Ráadásul sokan a legutóbbi miniszterelnöki nyilatkozat után - amely a Wall Street Journalban jelent meg - enyhén pozitív várakozással tekintenek a februárban bejelentendő államháztartási reformlépések elé.Orbán Viktor nyilatkozatából ugyanis többen azt vélték kiolvasni, hogy a jelenlegi kormányzat talán hajlandó lesz kiadási oldalon végre hozzányúlni olyan szent tehenekhez a költségvetésben, amelyhez eddig senki sem mert, mert túlságosan széles szavazóbázist érintene - hívta fel a figyelmet Szabó E. Viktor, az Aberdeen Asset Management befektetési igazgatója.

A mai erősödés mindenesetre elég forintspecifikus volt, a zloty jegyzése nem változott jelentősen, a cseh korona pedig csak kicsit erősödött. Ezzel a magyar deviza végre felülteljesítő volt - hívta fel a figyelmet Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank üzletkötője.

Ma reggel egyébként más optimistább vélemények is napvilágot láttak, az Eqiulor Befektetési Zrt. éves kitekintőjében nem tartott elképzelhetetlennek idén 265 forint körüli euróárfolyamot sem.