Rövid távon az arany lehet az árupiaci termékek nagy nyertese - véli Heitner Tamás, a Solar Capital üzletkötője, aki szerint két tényező is felfelé hajthatja a nemesfém jegyzését.


Egyfelől, miután az árupiacok a részvénypiacokkal együtt estek - hiszen a teljes likviditáshiány közepette egyszerre vonták ki a tőkéjüket a befektetők -, a mentőcsomagoknak köszönhetően párhuzamosan áramolhatnak vissza a pénzek a túladott, alulértékelt instrumentumokba. Másrészről viszont ha egy-egy rosszabb makroadat lejtőre is küldené a részvénypiacokat, az arany, mint menekülési útvonal jöhet szóba.


A július közepi ezer dolláros csúcshoz képest - amit az amerikai fizetőeszköz gyengesége is megtámogatott, akkor ugyanis 1,6 dolláron állt az euró - bő 30 százalékot esett az arany unciája, így a múlt héten már 700 dollár alatt forgott.


Ez a veszteség a részvénypiacokhoz és az egyéb árupiaci termékekhez képest viszont mérsékeltnek tekinthető, ami azt jelzi, hogy az arany a nagy kiszállások idején tőkeátcsoportosítási célterületként is szolgált.
A mélypontot a 686 dolláros szint jelentette, most 770 dollárnál jár, a drágulásban az ékszerkészítők szezonális, szokásosan szeptemberben, októberben jelentkező kereslete is szerepet játszik.


A szakértő úgy véli, ha a 770-es árfolyamot tartósan sikerül áttörnie a jegyzésnek, néhány hét alatt 900 dollárig emelkedhet. Figyelembe véve, hogy szeptemberben volt olyan nap, amikor 80 dollárt ugrott az ár, komoly befektetők nagy tételű vásárlásai esetén akár egy-két nap alatt is meglehet az említett 900-as szint.




Jelentős emelkedési potenciál lehet még a kávé árfolyamában is. Brazíliában ugyanis 20 százalékkal csökkenhet a termés, ráadásul a gazdáknak szóló új állami támogatási rendszer sem lesz olyan kedvező hatású, mint amilyenre a piac számított. Heitner Tamás hozzátette, eddig az általános árupiaci esésen túl a dollár erősödése sem volt jó hatással a kávé árfolyamára.



A magyarországi termelők számára komoly fejfájást okozó kukoricajegyzés szintén javulhat az év végéig azt követően, hogy az évközi, 800 dollár körüli tetőzés után bő három hónap alatt több mint 50 százalékot zuhant a kurzus. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium jelentései a vártnak megfelelő, vagy annál jobb terméskilátásokról szóltak, ami szintén a gyengülés irányába hatott, majd a szeptember végén még 550 körüli tanyázó jegyzés nyolc nap alatt zuhant 420-ig úgy, hogy a szorult helyzetű befektetők sorra szálltak ki pozícióikból. Az október java részét 400 dollár alatt töltötte a jegyzés, de a kereskedő szerint van rá esély, hogy még az év vége előtt gyors visszatérést produkál az árfolyam.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!