Az osztalékfizető részvények a következő időszakban különösen felértékelődhetnek a folyamatosan csökkenő és várhatóan alacsony szinten stabilizálódó kamatok miatt - így az Equilor Befektetési Zrt. Az elemzők szerint a magyar piacon a legvonzóbb részvény az osztalékhozam alapján a Magyar Telekom, mely tavasszal 74 forint osztalékot fizethet, ami a banki kamatokat jelentősen meghaladó 10 százalék körüli hozamot jelent. Akkor minősül egy osztalékpapír vonzónak, ha akár több százalékponttal is képes meghaladni az adott részvény osztalékának hozama az állampapírpiaci hozamot - jelzi az cég elemzésében. A többnyire kockázatmentesnek tekintett 10 éves magyar államkötvény hozama az elmúlt fél évben 7-8 százalék között mozgott, így a magyar osztalékrészvények hozamának értelemszerűen ezzel összehasonlítva kell versenyképesnek lennie. Azt is figyelembe kell venni, hogy a tőzsdei társaságok esetében az osztalékot 10 százalékos, míg az állampapírokon elért árfolyamnyereséget 20 százalékos adó terheli. Az elemzés szerint az infláció, a "hosszú oldali" állampapírpiaci hozamok egyik befolyásoló tényezőjeként igen komoly súllyal esik a latba az osztalékrészvények vizsgálatakor. Az elemzői előrejelzések alapján, a hosszabb lejáratok szempontjából fontos időtávon (3-5 év) csökkenő inflációs pályával számolhatunk Magyarország esetében és a következő öt évben lassanként 1,9 százalék közelébe süllyedhet a fogyasztói árindex. Mindezek alapján joggal várható, hogy a hosszabb lejáratú államkötvények hozama közép-hosszútávon lefelé fog mozogni, ami még kedvezőbb megvilágításba helyezi az osztalékhozamokat és így az osztalék részvényeket mint befektetési célpontokat. Régiós piacok Az Equilor négy régióbeli ország, a magyar, a cseh, a lengyel és a szlovák osztalékrészvényeket vizsgálta meg az osztalékfizetési szezon kezdete előtt. A cseh piacot tekintve a várakozások szerint 1,5 százalékon állhat meg az irányadó cseh kamatráta 2010 végén, ami két 25-25 bázispontos emelést helyez kilátásba 2010-ben. Azonban mindaddig, amíg ez nem következik be, a cseh osztalékrészvények által kínált osztalékhozamok vonzó befektetési alternatívát kínálnak. Egyes piaci hírek szerint a legtöbb tőzsdén jegyzett cseh társaság az idei évben a tavalyinál kevesebb osztalékot fog kifizetni részvényeseinek a gazdasági válság miatt. Kivételt csak az áramszolgáltató CEZ, a dohányipari Philip Morris és a textilgyártó Pegas Nonwovens képezhet. Ezen cégek a várakozások szerint akár növelhetik az egy részvényre jutó osztalék mértékét 2009-hez képest. Az Equilor elemzése szerint a lengyel osztalékpapírok kivételes lehetőséget kínálnak az idén. Két tényező teszi attraktívvá a lengyel piacot, ami azonban hosszú távon kérdőjeleket is felvet. Kovács Roland, az Equilor elemzője szerint érdemes fundamentális alapon elgondolkodni a lengyel gazdaság növekedési potenciálján, mivel az Európai Unió egyetlen olyan tagállamáról van szó, ahol nem süllyedt recesszióba a gazdaság.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!