Nem számít túl sok jóra az amerikai részvénypiacon a Goldman Sachs az év végéig: szerintük a rázós időszak a lefelé tartó trenddel még csak most vette kezdetét - írja a Marketwatch. David Kostin, a Goldman vezető részvénypiaci stratégája ugyanakkor év végére nem vár nagy esést, kitart korábbi év végi 2100 pontos célárfolyama mellett az S&P 500-as index esetében, ami alig 2 százalékkal alacsonyabb az index jelenlegi értékénél, s még így is 2,6 százalékos mínuszt jelentene éves szinten a mutató számára.

A Goldman szakértője szerint a friss gazdasági adatok, amelyek a munkaerőpiac lassuló bővülését és az amerikai feldolgozóipar gyengülését mutatták, párosulna a részvények magas árazásával és a nyereségvárakozások lefelé mutató kockázataival. Ez azt jelenti, hogy szerintük a fundamentumok nem támasztják alá a részvények jelenlegi értékeltségét.

Túl nagy az optimizmus

A befektetési bank szerint eközben a befektetők túlzott reményeket támasztanak a tőzsdével kapcsolatban. A Goldman hangulati indikátora extrém mértékű optimizmust sugall, ennek jelenlegi, 95 százalékos értéke már olyan szint, ahonnan jellemzően részvénypiaci esés szokott jönni a következő négyhetes időszakban. Ennek Kostinék szerint katalizátora lehet a közelgő amerikai elnökválasztást megelőző politikai bizonytalanság.

Jóllehet, a piacok jelenleg 70 százalékos esélyt adnak Clinton győzelmének, a közvélemény-kutatások ennél jóval kisebb különbségről tanúskodnak, s a részvénypiaci bizonytalanság jellemzően nőni szokott a választások közeledtével - írta a befektetési bank stratégája.

Hosszabb távon emelkedés jöhet

Kostin 12 hónapos célára az S&P 500-as indexre 2175 pont, 2017 végére pedig 2200 pont. Hosszabb távon tehát áremelkedéssel számolnak amelyet alátámaszt, hogy a gazdaság, ha szerény ütemben is, de erősödik. Idén 1,5, jövőre 2 százalékos GDP-növekedést várnak az Egyesült Államokban. Ezzel párhuzamosan a vállalatok árbevételi és nyereségszámai is növekedést mutathatnak, igaz, csak szerény mértékűt.

Hasonló véleményen van Katie Stockton, a BTIG vezető technikai elemzője is. Szerinte ugyan a múlt heti esés után rövidebb távon még benne van a gyengélkedés lehetősége a piacban, hiszen még korántsem vált túladottá az index. Ugyanakkor ez a gyengeség szerint csak egy ellenirányú trendnek tekinthető a hosszabb távú emelkedő trendben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!