A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A januári nagy emelkedést követő tetőzés, majd a márciusi esést követően az index a hónap elején felfelé indult, azonban mozgása az első komolyabb ellenállási szintnél, 18 400 pont magasságában egyelőre elakadt, s a mutató visszaesett korábbi mélypontja közelébe, 17 800 alá, s innen indult el újra felfelé. Az elmúlt egy hónap így egyetlen igazán látható eredménnyel járt az index grafikonján, a 17 700 pontos alacsonyabb mélypontot követően egy alacsonyabb csúcs is kiépült az árfolyamban, amely lefelé mutató trendet feltételez, mindaddig, amíg a 18 400 pontos szint áttörésével meg nem fordul a trend.

A mutató január közepe óta tartó mozgását most leginkább a 35 napos mozgóátlag jellemzi, ez szorítja lefelé az indexet a 18 230−18 150 pontos zónában a korábbi támaszszint felé. Közben az 50 napos mozgóátlag épp felülről készül metszeni a 200 napos mozgóátlagot, de talán a kialakuló halálkereszt-formáció ezúttal nem annyira halálos, az ezek által jelzett időtávon ugyanis inkább oldalazás figyelhető meg. További esésre a 17 700 pontos szint elestével lehetne számítani, felfelé a kulcs a már említett 18 400 pont lehet.

Még mindig van esély az emelkedésre a BUX-nál
Kép: Napi grafikonok

Az OTP részvényeit 4650 forint magasságában változatlanul a január−márciusi időszakban kialakult fej-vállak formáció ferde nyakvonala akasztja meg a további emelkedésben, ez az alakzat azonban már korábban teljesítette célárát 4200 forint magasságában. Felfelé elvileg az 5000 forintos szint közeléig lenne tere a további emelkedésnek, s biztató jel, hogy a részvény 14 napos RSI-mutatója már kitört csökkenő trendjéből. Az erősödéshez azonban forgalom is kellene, ennek azonban igencsak híján van a piac.

A Magyar Telekom osztalékrallyja a jelek szerint lezajlott, s egyelőre csak arra volt elegendő, hogy elvigye a részvényt a 420 és 435 forint között húzódó ellenálláshoz, itt elakadt a felfelé tartó mozgás. Ezzel a papír egyébként teljesítette is az elmúlt években megszokott produkcióját ebben az időszakban; 2011-ben 19, tavaly nagyjából 15, idén eddig 15 százalékos emelkedést produkált a részvény a február végi mélypont óta. Felfelé a tér továbbra is az említett szint áttörésével nyílna meg a részvény előtt, persze az osztalékfizetés után nem árt majd a szelvény nagyságával korrigálni a grafikont.

A Mol jól azonosítható trendcsatornában esik, az árfolyam jelenleg úgy fest, mind a lépcsőn lefelé pattogó labda. A legutóbbi felpattanás 16 600 forintot jelölte ki elsődleges ellenállási szintnek, lefelé a 15 500 és 15 600 forintos szint elestével a következő lépcsőfok 14 800 forintnál található.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!