Most kell aranyat, ezüstöt venni?

Több tényező együttesen okozta, hogy az arany és az ezüst árfolyama is óriásit zuhant az elmúlt napokban. Mindez akár nagyon jó beszállási pontokat is eredményezhet, azonban az óvatosság nem árt azoknál, akik a nemesfémek vásárlásán gondolkodnak.
Deák Bálint, 2011. szeptember 27. kedd, 07:12

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Három nap alatt 40 dollárról majdnem 26 dollárig esett az ezüst árfolyama, míg az arany 1800 dollár közeléből esett vissza a hétfői mélypontot jelentő 1533 dollárig. A mélypontokkal számolva az ezüst mintegy 35 százalékot, míg az arany 15 százalékot esett három nap alatt. Bár hétfőn napközben volt egy jelentősebb korrekció, a mélyrepülés így is jelentős.

A hétfői nagyobb zuhanást elsősorban azzal magyarázták a nemzetközi elemzők, hogy a kereskedés zárását követően a minimális mértékű, készpénzben rendelkezésre álló letéti követelmény 21 százalékkal, 11 475 dollárra emelkedik egy 100 unciás aranykontraktus esetében.

Az ezüst esetében pedig a minimális letéti követelmény 15,6 százalékkal, 24 975 dollárra emelkedik − a változások mindkét nemesfém esetében jelentősen csökkentették a spekulatív pozíciók méretét. Jelentősen csökkent a long pozíciók száma, az arany esetében ugyanis tizenegy százalékkal, 150 529 kontraktusra csökkent ez a mennyiség, míg az arany alapú tőzsdei termékek készletei szeptember 23-án 0,4 százalékkal, 2235,6 tonnányira zsugorodtak.

A kényszer hozta az esést?

A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, és főleg az arany esetében inkább csak korrekcióról beszélhetünk − mondta a Napi Gazdaságnak Pálffy Gergely, a Solar Capital elemzője. A mostani eséssel ugyanis csupán a július eleje óta tartó rally korrekciója zajlott le eddig, ami nem is csoda, hiszen hirtelen drágult nagyon sokat a nemesfém árfolyama. Az esésben ugyanakkor a főszerepet az játszotta Pálffy szerint, hogy a nagyobb befektetési alapok rákényszerültek arra, hogy készpénzt teremtsenek elő a más piacokon elszenvedett veszteségeik miatt.

A részvénypiacok esése ugyanis a tőkeáttételes pozícióknál biztosan friss forrásokat kívánt, hogy teljesíteni tudják a letéti követelményeket; ehhez nagy valószínűséggel inkább a nyereséges pozícióikat zárták a befektetők. Erre pedig nagyon jó példa az arany, amelyen jelentős profitokat értek el.

Az ezüst esetében azonban teljesen más a helyzet − hívja fel a figyelmet Pálffy: egyrészt az ezüst menedék státusa nem olyan jelentős, mint az aranyé, másrészt az ezüst esetében az ipari felhasználás sokkal hangsúlyosabb. Ezért az ezüst eladására fundamentális okot is lehet találni a jelenleg a növekedési félelmek miatt zuhanó piacokon.

Nem árthat az óvatosság

Az ezüst emellett jóval kevésbé likvid az aranynál, ráadásul a fehér fém technikai képe is jóval lehangolóbb. Már pénteken elesett a 200 napos mozgóátlag, ami technikai alapon azt jelzi, hogy medve piacra lépett az ezüst − így egyértelműen kerülni kell a 36 dolláros szint alatt a vásárlását.

Az arany esetében azonban pont ez a mozgóátlag állította meg a zuhanást hétfőn. Ennek ellenére Pálffy szerint nem árt az óvatosság az arany esetében, érdemes lehet egy-másfél hetet várni a vételekkel, figyelve, milyen hírek érkeznek a világból. Könnyen lehet ugyanis még szakadás, mivel a részvénypiacok esetleges további esése okozhat újabb likvidálási hullámot.

Marck Faber, a svájci befektetési szakember szerint is nagyon fontos szinthez érkezett az arany árfolyama hétfőn. A befektetési szakértő szerint ugyanis amennyiben nem tart ki az 1500 dolláros szint, akkor már az 1100-1200 dolláros szintet veheti célba az arany árfolyama. A befektető ugyanakkor egyelőre nem adja el aranykészleteit, hiszen véleménye szerint a részvénypiacok további 10-20 százalékos korrekciója után az amerikai jegybank rákényszerülhet egy újabb monetáris lazítási programra − amit a múlt héten még nem mert meglépni. A QE3 bejelentése pedig jót tesz majd az arany és a részvények árfolyamának is.

Megkérdőjeleződik az arany menedékfunkciója?
Az arany árfolyamának hatalmas volatilitása alapvetően megkérdőjelezi a nemesfém menedék funkcióját − derül ki a Crédit Agricole Corporate & Investment Bank elemzéséből. A jelenség az utóbbi időben nem szokatlan − vélik a bank elemzői −, hiszen többször előfordult, hogy a részvénypiacok esésével párhuzamosan esett az arany és az ezüst árfolyama, mert a befektetők nemesfém-pozícióik zárására kényszerültek, hogy finanszírozni tudják a más piacon elszenvedett veszteségeiket. A nagy volatilitás alapjaiban kérdőjelezi meg az arany és az ezüst biztonsági funkcióját, de a helyzetet tovább rontja, hogy az ehhez hasonló árfolyammozgások jelentősen növelik a pozíciók tartásának költségeit, akár az ilyenkor rendszerint emelkedő letéti követelmények miatt. A Crédit Agricole elemzői szerint a CME éppen a növekvő volatilitásra reagált, amikor múlt pénteken − idén már sokadszorra − megemelte a letéti követelményeket, ami az árak további lemorzsolódásához vezetett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzaszaG, 2011.09.27 18:00

@warrenwolf:
Attól tartok ez halmozottan vonatkozik a készpénzre, hogy a virtuálisról már említést se tegyünk :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

warrenwolf, 2011.09.27 10:22

ha Warren Buffett-re hallgattok, meg a józan eszetekre, itt az ideje még többet eladni belőle: nincs intrinszik értéke, csak azért értékes mert az gondolják róla, hogy értékes..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.09.27 10:01

Azt hittem megalodon lesz az első aki hozzászól hiszen ő ajánlotta mindenkinek hogy arany alapba kell fektetni.

Hát úgy látszik az arany se egy csodaszer!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html