Most kell nagyon figyelni a forintot

A januári svájcifrank-pánik óta masszív erősödést produkált a forint euróval szembeni árfolyama. A következő 6-7 forint már döntő fontosságú lehet technikai szemmel, ha sikerülne tovább erősödnie a magyar devizának, azzal több éve tartó trend fordulhat meg.
Lovas-Romváry András, 2015. február 16. hétfő, 14:11
Fotó: Reuters

Januárban a svájci jegybank lépését követő devizapiaci pánikban még történelmi csúcsra drágult az euró árfolyama a forinttal szemben, alig egy hónappal később azonban már technikai szemmel nézve az a kérdés, hogy vége szakad-e a forint évek óta tartó gyengülő trendjének az euróval szemben.

Az ok - kizárólag technikai szemmel nézve - egyszerű, a 304-307 forint közötti zónában most olyan jelentős technikai szintek sorakoznak, amelyek áttörése egyenként is erős jelzés lehetne egy akár évek óta tartó trend megfordulására is.

Az első fontosabb látnivaló a hosszabb távú grafikonon az a 2008 óta kiépült emelkedő trendvonal, amely az euró/forint keresztárfolyamot rendszeresen a gyengébb forint irányába lódította, sőt, a róla megindult forintgyengülő hullámok mindig elég hevesek voltak. A trendvonal pontos helyét persze nehéz meghatározni, hiszen függ attól, hogy valaki a "záróárfolyamokra" illeszti-e azt, vagy a nap közbeni ármozgásokat is figyelembe veszi megrajzolásánál. Ez a vonal most nagyjából 304-307 forint között található.

Lefelé történő áttörése erős jelzés lehetne a trendfordulóra. Mivel az egyes technikai szinteken, trendvonalakon, mozgóátlagokon az árfolyam néha "átszúr", ezért ezek sérülésére érdemes valamilyen szűrőt alkalmazni. Vannak olyan technicisták, akik százalékos mértéket alkalmaznak, vannak, akik az adott termék volatilitását veszik ehhez alapul. Az euró/forint árfolyamban a 14 napos volatilitás mértéke jelenleg 2,5 forint körül van. Így igazán egy 301-300 forint alatti zárás esetén lehetne biztosan a trendvonal sérüléséről beszélni.

euró/forint árfolyam
www.markers.hu


Ez a szint most kísértetiesen egybecseng egy másik fontos trendelemzési eszköz, a csúcs-mélypont analízisből adódó fontos szinttel. Valamivel 304 forint felett található ugyanis a forint gyengülő trendjében az utolsó, úgynevezett "legális" mélypont. Ez a fontos mélypontok minden jellemzőjével. November közepi kialakulását megelőzően és azt követően is teljesült a 3 napos szabály, azaz az árfolyam a mélypont kialakításának napján bejárt ártartományon felül tartózkodott, s innen indulva új csúcsra tudott futni az euró árfolyama (a korábbi csúcsot 11 forinttal haladta meg az innen induló hullám csúcsa).

Ha sikerülne az e mélypont által kijelölt támaszt áttörnie az árfolyamnak, akkor véget érne az emelkedő mélypontok és csúcsok sorozata, ami fontos trendfordító jelzés lenne. Az előzőekhez hasonló szűrőt használva itt jelenleg 301,5 forint alatti zárás jelenthetné a fordulót.

Mindezekből az következik, ha a következő hetekben sikerülne 300 forint alá csökkennie az euró árfolyamának a forinttal szemben, akkor az akár a több éve jellemző forintgyengülési trend végét is jelenthetné az euróval szemben, s az erősödő forint korszakára is fel lehetne készülni. Ehhez elvileg a fundamentális háttér is meglehet, a devizahitelek kivezetése és az ECB kvantitatív lazítási programja megfelelő fordulatot jelenthet egy ilyen trendfordulóhoz. Amíg azonban ez nem történik meg, addig érvényben van a technikai elemzés egyik legfontosabb szabálya: egy trend addig van érvényben, amíg meg nem fordul. A fordulat még nem következett be egyértelműen, így az uralkodó trend még egyelőre a forint gyengülő trendje az euróval szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri, 2015.02.17 10:28

@jedddike: Hahahaahahahahaaha te barom. És mi van azzal, hogy 7-8 évig fizette valaki a törlesztőt, most ha megkapja az elszámolás azt fogja látni, mintha ez a 7-8 év nem lett volna és ugyanannyival tartozik, mint eddig? Erről bezzeg kussolás van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VASIG, 2015.02.17 10:12

Nem fog nagyon erősödni a forint. A a piac erre is mutatna, a jegybank elintézi, hogy 300-310 között maradjon. Az okokat már többen leírták. Az erős forint ártana az exportnak, az idegenforgalomnak, és magaslabda lenne a kormányelleneseknek, ha a 300 felett forintosított euró fixen 300 alá kerülne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2015.02.16 16:32

@jedddike: Majd errol akkor pofazz ha mar kiderult tenylegesen kinek hogy valtozik a torlesztoje. Nehogy ugy jarj mint a 180 -as forintositassal meg a 9% -os szja -val. A tobbi baromsagodrol nem is beszelve.

A forintositas utan azert majd hasonlitsd ossze a torlesztodet a 2010 aprilisival, es torodj bele, hogy ennel mar csak tobb lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jedddike, 2015.02.16 16:27

@Telemachus_Rhade:

..aki nincs árfolyamgátban 25-30 %-os csökkenése lesz a részletekre ...,az jó 100 000 helyett 70 000 .marad 30 000...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Telemachus_Rhade, 2015.02.16 16:10

@jedddike:

Csökkenjen a forint meg minden, támogatom, mert segíti a gazdaságot, csak tudod, a szokásos kormány politika, hogy a devizahiteleseket nem felveszik arról a bizonyos út széléről, hanem inkább az árokba lökik, majd lapátolnak rájuk 1 nagy adag szart, hogy biztosan ne segítsenek rajtuk egy hamar... Érted, hogy mi ezzel a probléma??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html