Az eurót hétfőn reggel hét órakor 305,57 forinton jegyezték, szemben a péntek esti 305,70 forinttal.

A svájci frank jegyzése a pénteki 286,48 forintról 285,76-ra, a dolláré 281,71 forintról 281,68-ra, a japán jené pedig 2,3293 forintról 2,3273 forintra csökkent hétfő reggelre.

Az euró árfolyama gyakorlatilag nem változott, péntek este 1,0850 dolláron, hétfő reggel 1,0849 dolláron állt a jegyzése.

Hétfőn a devizapiacok figyelme az Európai Központi Bank gazdaságösztönző céllal bejelentett eszközvásárlási programjának megkezdésére irányulhat. A program a tervek szerint 2016 szeptemberéig havi 60 milliárd euró többletlikviditást juttat a pénzügyi rendszerbe.

A magas euró-likviditás a dollárkamatok növekedésének a kilátásával együtt az euró árfolyamának a gyengülése, a dollár árfolyamának az erősödése irányába hat. Az euró tavaly nyár óta árfolyamának már egy ötödét leadta a dollárral szemben. Egyre inkább valószínűnek tűnik a paritás alatti euró-dollár árfolyam kialakulása - mondta Adrian Owens, a svájci GAM befektetési társaság szakértője a Dow Jones hírügynökségnek. A kérdés már csak az, hogy ez 3-4, vagy 18 hónapon belül történik-e meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!