Most következik a bankok nagy hete

Egy hónapnyi, az amerikai költségvetési szakadék lehetősége miatti rettegés után a Wall Street végre önmagára koncentrálhat, a befektetők a gyorsjelentésekre figyelhetnek a héten.
Lovas-Romváry András, 2013. január 14. hétfő, 15:26
Fotó: Napi.hu

Az amerikai gyorsjelentési szezon első teljes hetét a pénzügyi szektor fogja dominálni - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Az amerikai tőzsdéken az év eleje óta emelkednek a részvényárfolyamok, köszönhetően a fiskális szakadék ügyében született ideiglenes egyezségnek. A vezető amerikai indexek pénteken már második hete zártak emelkedéssel, csütörtökön az S&P 500-as index 5 éves csúcsára menetelt. Eközben immár teljes erejéből zajlik a tengerentúlon a gyorsjelentési szezon, ezen a héten a pénzügyi szektor számos nagyágyúja rukkol elő negyedik negyedéves számaival. Szerdán a Goldman Sachs és a JPMorgan Chase, csütörtökön a Bank of America és a Citigroup adatai mozgathatják meg a piacot.

A bnkok kiemelt fontossággal bírnak, hiszen számaikból az egész gazdaság állapotára lehet következtetni, ideértve a fogyasztói hangulatot - mondta a hírügynökségnek Quincy Krosby, a Prudantial Financial szakértője. Amire most koncentrálunk, az a kereslet, s nem csak kisvállalatok de a fogyasztók részéről is - tette hozzá.

S&P 500 alapú CFD
Alfatrader


A befektetőket a múlt héten jelentő égek többsége halványan a várakozásoknál kedvezőbb adatokkal lepte meg. Ez azonban annak is volt köszönhető, hogy a várakozások meglehetősen visszafogottak voltak, s egyelőre még csak kevés cég jelentett. A Thomson Reuters I/B/E/S konszenzusa szerint az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek nyeresége és árbevétel egyaránt 1,9 százalékkal bővülhetett az előző negyedév során. Az eddig jelentő nagyobb cégek között a pénzügyi szektorban elsőként a Wells Fargo tette közzé számait, rekordnyeresége ellenére a részvények árfolyama 0,8 százalékkal esett. Sokan ezt azzal magyarázták, hogy a negyedév során vártnál és a harmadik negyedévnél is kevesebb új jelzálogkölcsönt helyezett ki az intézmény - írja a Reuters. Az amerikai bankrészvények árfolyamát követő KBW Bank index eközben immár 30 százalékkal áll magasabban júniusi mélypontjánál, s az elmúlt nyolc hónapból ez immár hatodik, amikor emelkedést mutat értéke.

A nagybankok jelentését követően csütörtökön az Intel, pénteken a General Electric számaival ismerkedhetnek meg.

Lesznek makroadatok is

A héten a gyorsjelentések mellett már fontos makroadatok is érkeznek az Egyesült Államokban. Keddem a kiskereskedelmi forgalomról szóló jelentés mellett Empire State feldolgozóipari indexet is publikálnak, szerdán inflációs adatokra figyelhetnek majd a befektetők. Csütörtökön a Philadelphiai Fed jelent a körzetében tapasztalt felodlgozóipari aktivitásról, s a megkezdett lakásépítések számáról is érkeznek információk. Pénteken pedig a Michigan Egyetem fogyasztói bizalmi adatai látnak napvilágot.

Jim Paulsen,a Wells Capital Management szakértője kedvező lakáspiaci adatokra számít. Az nem lesz meglepő, ha az adatok jók lesznek - mondta a Reutersnek. Az már annál inkább az lehet, ha elmaradnak a várakozásoktól. Ennek oka, hogy a jelenlegi emelkedést a részvénypiacon szerinte a gazdaság erős teljesítménye fűti, s ha innen érkeznek rossz hírek, az megkérdőjelezheti az emelkedés létjogosultságát.

Makroadatok a héten
NapÓra*OrszágBejelentésIdőszakElőzővárakozástényleges
január 14.Kínakülkereskedelmi mérlegdecember19,63 milliárd dollár
január 14.11:00Eurózónaipari termelés, év/évnovember-3,6%-3,7
január 15.8:00Németországinfláció, év/évdecember, V2,10%2,1
január 15.9:00NémetországGDP-változás, év/év2012.3,00%0,8
január 15.10:29Nagy-Britanniainfláció, év/évdecember2,70%2,7
január 15.14:29USAkiskereskedelmi forgalomdecember0,30%0,5
január 15.14:29USAtermelői árindex, év/évdecember1,50%1,5
január 16.11:00Eurózónainfláció, év/évdecember2,2
január 16.14:29USAinfláció, év/évdecember1,90%1,9
január 16.15:15USAipari termelés, év/évdecember1,10%0,3
január 17.14:29USAújlakás-építések, hó/hódecember-3,0%3,1
január 18.3:00KínaGDP-változás, év/évIV. n.-év7,40%7,8
január 18.3:00KínaGDP-változás, negyedév/negyedévIV. n.-év2,20%2,2
január 18.3:00Kínaipari termelés, év/évdecember10,10%10,2
január 18.3:00Kínakiskereskedelmi forgalomdecember14,90%15
január 18.15:55USAMichigan Egyetem bizalmi indexejanuár72,9075
*magyar idő szerint, V=végleges
Forrás: DailyFX

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK