Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem remegett még meg a tolla az elemzőknek a Wall Street vezető befektetési bankjainál, legalábbis ez derül ki a BusinessInsider összefoglalójából. Hiába esett az S&P 500-as részvényindex január eleje óta közel 10 százalékot, a megkérdezett 18 elemzői csapatból eddig csak 8 módosította lefelé az S&P 500-as index év végi értékére adott előrejelzését, s egy sincs olyan, aki 2000 pont alatti indexértéket várna december végén.

Ez azt jelenti, hogy még a legpesszimistább elemző is úgy véli, hogy a pénteki, 1864 pontos indexértékkel számolva legalább 7,2 százalékos emelkedési potenciál rejlik az amerikai részvénypiacban. A 18 elemző most átlagosan 2143 pontot vár, ami közel 15 százalékkal haladja meg a pénteki záróértéket, a lefelé történt módosítások előtt 2189 pont volt a konszenzus.

A legbrutálisabb lefelé módosítást a Bank of America Merrill Lynchnél, illetve a JPMorgannél lehetett tapasztalni. Mindkét bank közel 10 százalékkal, 2200 pontról 2000 pontra módosította az S&P 500 év végi értékére adott prognózisát, ezzel egyben a felmérésben szereplők közül a legalacsonyabb előrejelzést adták az index év végi értékére vonatkozóan.

Vannak a nagyon pesszimisták

A Bank of America Merrill Lynch szakértői megjegyzik, még ha teljesülne is 2000 pontos év végi jóslatuk, akkor is ez már a második olyan év lenne, amikor az index veszteséggel fejezi be az adott évet. Erre pedig a dotcom lufi kipukkadása óta nem volt példa. Ráadásul úgy vélik, hacsak nem mutatkoznak egyértelmű jelei a növekedés fellendülésének, akkor nagy a kockázata annak, hogy az index alacsonyabb szinteken álljon év végén. Savita Subramanian, a bank vezető stratégája rámutatott, hogy a piac mozgásai extrémek voltak idén, a likviditás sok helyütt kiszáradt, mindezt tetézte a pénzügyi szektor szabályozási környezetének soha nem látott mértékű szigorítása. Márpedig a likviditás hiánya alaposan növeli a lefelé mutató kockázatokat - tette hozzá.

S&P 500 év végi prognózisok
CégnévKorábbiÚj
Bank of America Merrill Lynch22002000
JPMorgan22002000
Credit Suisse21502050
Société Générale20502050
Stifel21002100
BMO Capital21002100
Goldman Sachs21002100
RW Baird21502100
BNP Paribas21502150
Citi22002150
Morgan Stanley21752175
UBS22752175
Jefferies21752175
Barclays22002200
Deutsche Bank22502200
RBC Capital Markets23002225
Oppenheimer23002300
Fundstrat23252325
Átlag21892143
Forrás: BusinessInsider, napi.hu

A másik, a skála alján elhelyezkedő előrejelzést adó JPMorgan szakértői leginkább amiatt aggódnak, hogy a tőzsdei áresések negatívan hatnak majd vissza a fogyasztói bizalomra, s ezen keresztül az amerikai gazdaság egészére. Szerintük megnőtt a veszélye annak, hogy a magas volatilitás nem csak technikailag, de a befektetői gondolkodásban is komoly rombolást végez, s jelentősen csökkenti a kockázatvállalási hajlandóságot, aminek viszont negatív hatásai lehetnek a reálgazdaságra is.

S van a hiperoptimista

Nem sikerült viszont a nagy áresésnek kibillentenie önbizalmából a Wall Street legoptimistább stratégáját, Thomas Lee-t a Fundstrat szakemberét. Ő változatlanul fenntartja év végén adott előrejelzését, amely szerint az S&P 500-as index innen hatalmasat emelkedhet az év végéig, s december végére elérheti a 2325 pontos értéket is. Ez 25 százalékos emelkedésnek felelne meg.

Lee meglehetősen határozott véleménnyel rendelkezik arról, hogy mi segíthetné a részvénypiacot ezekbe a magasságokba, erről néhány napja hosszasan nyilatkozott a Bloomberg televíziónak is. Szerinte két eset lehetséges. Vagy recessziót jelez a részvénypiac, ezt túlélhetik a részvények, de az is lehet, hogy csak egyszerű, növekedési aggodalmakkal teli időszakban vagyunk. Recesszió ebben az esetben nem lesz, csak félelmek vannak. Az ilyen időszakokat követően, ha kiderül, hogy mégis képes növekedni a gazdaság, általában nagyon nagyot tudnak emelkedni a részvények - emelte ki.

Nagy lehet a meglepetés

Lee szerint az amerikai vállalatok eredményességében az elmúlt negyedévben bekövetkezett botlás jórészt két dolognak volt betudható, az egyik az erős dollár, a másik pedig a csökkenő olajárak. Lee szerint azonban az a fajta erősödést, amelyet a piac egésze vár idén az amerikai dollártól, nem fog bekövetkezni, az amerikai fizetőeszköz inkább oldalazni fog a többi vezető devizával szemben.

Nem csak itt tér el a véleménye a piac egészétől, Lee az olajárak stabilizálódására is számít. Ez pedig szerinte azt hozhatja magával, hogy az a brutális mélyrepülés, amelyet az amerikai magas hozamú vállalati kötvények piacán lehetett tapasztalni - elsősorban az olajipari cégek csődkockázata miatt - hamar megfordul. Lee szerint az olyan éveket követően, amikor nagyot esnek a bóvlikötvények, ez a piac átlagosan 20 százalékos emelkedést szokott produkálni. S mivel a bóvlikötvények hozamát sokan előretekintő indikátorként kezelik, ezek csökkenése nagyon pozitívan hathat majd vissza a piaci hangulatra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!