A globális részvénypiacok jelenleg elég széles oldalazást mutató sávjuk tetejére értek - vélik a Goldman Sachs elemzői, s ezért azokat három hónapos időtávon inkább alulsúlyozásra javasolják - írja a CNBC.com.

De hosszabb, 12 hónapos időtávon sem túl optimisták a tőzsdék várható teljesítményével kapcsolatban, ezért ezen az időtávon semlegesnek minősítették a részvények kilátásait, s változatlanul a készpénzt súlyoznák felül a befektetői portfóliókban. A leminősítés azután érkezett, hogy az elmúlt hetekben jelentős rally bontakozott ki a kockázatosabb eszközök piacán a brit népszavazást követően.

A befektetők a Brexit szavazást úgy ítélték meg, hogy az alkalom a jegybankok számára a további lazításra, s ezért hatalmas verseny alakult ki a kockázatosabb, még valamekkora hozamokat kínáló eszközökért. A Goldman szakértői szerint azonban a részvények mostanra már drágává váltak, s mivel globálisan megfigyelhető, hogy a cégek a vártnál kisebb nyereségnövekedést képesek csak produkálni, ezért eljött az ideje a leminősítésnek.

Mindaddig, amíg a növekedési helyzet nem javul, nem tudunk túl konstruktívan hozzáállni a részvényekhez. Különösen igaz ez a mostani helyzetben, amikor ekkora emelkedés történt annak ellenére, hogy elég nagy a bizonytalanság, mennyire tartható fenn az ösztönzők által generált kínai gazdasági növekedés, hogyan alakul majd a nagyobb gazdaságokat irányítók gazdaságpolitikai preferenciái. Eközben például Európában már nagyon fokozottak a várakozások a további monetáris lazítás irányában - írták a bank elemzői.

Különösen veszélyes helyzetet teremt, hogy a kötvények és a részvények árfolyama egyszerre emelkedett sokat. Ebben a helyzetben a több eszközt is vásárló befektetők számára nehézséget jelent tőkéjük diverzifikálása, hiszen már a kötvények is nagyon kicsi hozamot képesek csak biztosítani. Mikor a két eszközosztály együtt emelkedik, az mindkét eszközosztály esetében túlzottá váló árazást eredményez, s mindkét eszközosztályt sérülékennyé teszi a sokkokkal szemben - hangzik a vélemény.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!