Most megfizethetnek a válság kirobbantói

Egy washingtoni bíró döntése értelmében megindulhat a hitelminősítő intézetek ellen a per, mely azt hívatott eldönteni, a cégek tényleg szándékosan eltitkolták-e az összetett hiteltermékek kockázatait, amint azt a felperesek állítják.
Mezősi Tamás, 2009. szeptember 3. csütörtök, 17:44

A Moody's, az S&P és a Morgan Stanley szándékosan eltitkolták a rossz adósoknak folyósított ingatlanhiteleket is tartalmazó összetett termékek (CDO-k) kockázatát - állítja az Abu Dhabi Commercial Bank, ezért bíróság elé vitte az ügyet. A bepereltek szerették volna elérni, hogy a bíróság tárgyalásra alkalmatlannak minősítse a vádakat, ám a Washington állami kerületi bíró az eljárás lefolytatását rendelte el. (Igaz csak ebben az egy ügyben, a többi felhozott vádpontban nem kerül sor tárgyalásra).
A konkrét ügy, ami miatt a pert indították a Cheyne befektetési alap 2007 augusztusi csődje volt. A vád szerint a Morgan Stanley félrevezette a befektetőket amikor úgy reklámozta a Cheyne-t, hogy az abban lévő eszközök kockázatmentesek, a hitelminősítők pedig megalapozatlanul adták meg a legmagasabb szintű besorolást.
A bíró szerint "amennyiben a hitelminősítők és a Morgan Stanley tisztában voltak a besorolási eljárás hiányosságaival, tisztában voltak azzal, hogy a portfolió nem csak biztonságos elemeket tartalmaz, valamint tudták, hogy a hitelminősítők nem lehetnek objektívek, hisz díjazásuk nagyban függ az általuk adott besorolástól, akkor joggal feltételezhető, hogy tudatában voltak annak is, hogy hamis és félrevezető információval látják el a befektetőket".
A pernek szabad utat engedő döntésnek komoly következményei lehetnek a tekintetben is, hogy az precedensként szolgálhat más eljárások lefolytatása során.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK