Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese részletesen elemezte a bank második negyedévi eredményében meglepetést okozó egyszeri tételeket a gyorsjelentést ismertető tájékoztatón.

Amint arról beszámoltunk, a negyedéves számviteli eredmény 27 milliárd forint volt, ami egyszeri tételek nélkül 42 milliárd lett volna. A különbözet a montenegrói bank goodwill-értékvesztéséből fakad, ám itt további veszteségre az OTP nem számít. (Nemrég 35 millió euróval emelték meg a montenegrói leány alaptőkéjét.)

A tartalékképzésről Bencsik elmondta, hogy a 96 milliárdos negyedéves tételből 8 milliárd egy deviza-átértékelésből fakadt, amely eredményoldalon megjelent. A maradék 88 milliárd viszont önmagában kétharmadával több az első negyedéves tartaléknál, de ezt a forint utóbbi hetekben tanúsított mélyrepülése teljes mértékben indokolja.



A magyarországi OTP-nél a második negyedévben 37 milliárd forinttal nőtt a 90 napon túl nem fizető (azaz nem teljesítő, NPL) hitelek összege, amivel az összes hitelállományra vetített súlyuk - az NPL-arány - elérte a 9,1 százalékot az egy évvel ezelőtti 6,5 százalék után. (Ukrajnában ugyanez 27 százalék, ami a hitelállomány csökkenése miatt még kismértékben növekedhet.)

Bencsik szerint a következő hónapokban az eddig stabil Romániában várható romlás, illetve Magyarországon a harmadik negyedévben jelenik meg a 200 forintnál drágább svájci frank hatása.

A 90 napon túl nem fizető hitelek 74 százaléka van céltartalékkal lefedve, ami a lakáshitel-fedezet ingatlanokkal együtt bőven teljes fedezetet biztosít.

A lakossági hitelek 5,9 százalékát strukturálták át eddig, ami 110 milliárd forint értékű kölcsönt érint. A bank elengedte a devizahitelek kamatának 15 százalékát - ez éves szinten 5,6 milliárd forint bevételkiesést jelent a banknak és természetesen ennyivel javul az adósok helyzete.

Az idei második negyedévben már 28 százalékos részesedéssel bírt az OTP a lakáshitelek piacán, az összes ilyen kölcsön 86 százaléka forint alapú volt.

Tavaly a bank 266 milliárd forint céltartalékot képzett. Idén tavasszal Csányi Sándor elnök-vezérigazgató elmondta, hogy 2010-re ennél kevesebbre számítanak. Mindezt most Bencsik László is megerősítette, vagyis az első félévi 151 milliárd forint után a második félévben relatíve csökkenő tartalékolásra lehet számítani. (Feltéve, hogy a frank árfolyama nem száll el.)

A magyar makrohelyzetet illetően az OTP láthatóan optimista. Bencsik hangsúlyozta, hogy a költségvetés 2011 végéig a rendelkezésre álló 4,7 milliárd euró tartalékkal finanszírozható, 2012 pedig a jelenlegi folyamatok alapján a piaci finanszírozás biztosítottnak tűnik.

Augusztus 10-én az OTP egy éven belüli 1,1 milliárd eurónyi kötelezettségét leszámítva 4,126 milliárd euró likviditási tartalékkal rendelkezett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!