Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Adj el májusban és menj el, s ne vásárolj október végéig. Ez a fő mondanivalója a "sell in may", vagy "Halloween Indicator" néven ismert jelenségnek a vezető amerikai tőzsdéken. Ez alapján elvileg beköszöntött az év kedvezőbb fele.

A bölcsesség szerint a részvénypiacok a téli hónapokban - november elejétől április végéig - rendszerint kedvezőbb teljesítményt produkálnak, mint a május elsejétől október végéig tartó időszakban. A szezonalitás jelenségét többen, többször megvizsgálták már az elmúlt évtizedekben, s rendszerint arra a következtetésre jutottak, hogy valóban működik.

A Stock Traders Almanach szerzőinek egy 2005-ös tanulmánya szerint az amerikai részvénypiacon 1950-ig visszamenőleg elég jól működött a szezonalitás. Eredményeik szerint 54 év alatt 10 ezer befektetett dollár, ha csak a Dow Jones Ipari Átlagnak (DJIA) megfelelő kosarat vettük rajta november elsején, és eladtuk április 30-án minden évben, 483 060 dollárra hízott volna. Ugyanakkor a május elsejei vétel és az október 31-i eladás ennyi idő alatt 328 dollárnyi veszteséget hozott volna a befektetőnek. A tanulmány szerint egyébként ez a szezonális hatás az 1970-es évektől erősödött fel, előtte az év két fele között statisztikailag nem volt eltérés az index teljesítményét tekintve.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Standard & Poor's részéről is jelentek meg tanulmányok, amelyek azt igazolták, hogy szinte a világ összes tőzsdéjén felfedezhető a jelenség, de behatóan foglalkozott a kérdéssel az Új-Zélandi Massey egyetem professzora is, aki azt vizsgálta, milyen időtávokon működött általában az ezen alapuló stratégia.

Ben Jacobsen professzor szerint, ami igazán meglepő a jelenséggel kapcsolatban, hogy már 1935-ben is beszámolt "az adj el májusban stratégiáról" a Financial Times, mint a befektetők széles köre által követett módszerről. Ennek ellenére - holott általában ha egy befektetési módszert már túl sokan követnek, megszűnik működni - azóta csak növekedett az eltérés a nyári és a téli hónapok átlagos hozamai között.

Az elmúlt egy évben mindenesetre működött a statisztika, az S&P 500-as részvényindex tavaly október végétől április végéig 3,3 százalékkal emelkedett, április végi értéke viszont 0,3 százalékkal meghaladta a most október végi záróértékét. Ha valaki május végén eladott és most vette vissza az indexet, akkor csak egy dolgot hagyott ki: az augusztus végi nagy esést és az azóta történt feltámadást.

Mark Hulbert, a Marketwatch szerzője szerint viszont az elmúlt két hónap jó teljesítménye az amerikai tőzsdén a statisztikák szerint arra utalhat, hogy a szezonális hatás a következő fél évben még kedvezőbb lesz. Az 1800-as évekig visszamenő adatsorok szerint a DJIA átlagos emelkedése a november-áprilisi időszakban 4 százalékos volt. Azonban ha a szeptember-október az emelkedés jegyében zajlott, akkor ez a száma már 6,4 százalékos, s idén pont ez történt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!