A délelőtt a devizapiacon uralkodó kivárásból több fontos hír mozdította ki a befektetőket - mondta el a Napi.hu érdeklődésére Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank trédere. Előbb a cseh nemzeti bank intervenciójáról szóló hír okozott izgalmakat, melynek hatására az euró koronajegyzése közel 5 százalékos ugrással 27 körüli szintre emelkedett a korábbi 25,80-as árfolyamról.

Ezután az ECB kamatvágása, illetve az azt követő ECB-elnöki komment a megosztott várakozások ellenére egyértelmű eurógyengülést idézett elő, így az euró dollárjegyzése 1,3330-ig ereszkedett.

Erre következett a meglepően erős amerikai GDP-adat, amely 1,33 alá húzta az euró/dollárt, igaz, később 1,3360-ig korrigált a jegyzés.

Mindezzel párhuzamosan a magyar deviza euróhoz viszonyított árfolyama a reggeli 296,70-es szintről kisebb erősödés után 297 környékére gyengült, hogy aztán 295,30-ig erősödjön. Innen monetáris szigorítás esélyét növelő, így általános emerging-gyengülést előidéző amerikai adat ismét fölfelé tolta a jegyzést, amely délután négy óra után 296 forint körül állt. Ugyanekkor a dollárért 221,60, a svájci frankért 240,50 forintot kértek, míg az euróért 1,3350 dollárt kértek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!