MSZP-s támadás a Mol-menedzsment ellen

Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja – tegnap kiadott közleménye szerint – megdöbbenéssel értesült a sajtóból arról, hogy a Mol 28 vezetője – a közlemény szerint az OTP által adott kölcsönből vásárolt – kötvényei révén egy év alatt 10,8 milliárd forint árfolyamnyereséghez jutott.
NAPI, 2004. november 11. csütörtök, 08:08
Fotó:

A közlemény - alig burkolt formában - bennfentes információk felhasználásával vádolja meg a Mol vezetőit, mondván: "a vezetők pontosan ismerték az információkat arról, hogy mennyivel fog változni a Mol árfolyama a gázüzletág eladása után és saját maguk hozták meg az eladásról szóló döntést".
A némi demagógiát sem nélkülöző közlemény szerint a fejenként 200 milliós nyereséget "hála az adótörvények múlt heti szavazásán hozott döntésnek" egyetlen fillér adó nélkül "tehetik zsebre" a Mol-vezetők, holott az összesen 2,5 milliárdos kieső adóból meg lehetett volna duplázni a mozgáskorlátozottak közlekedési támogatását. Eddig a közlemény.
A Mol-vezetők opciós programját egy évvel ezelőtt a Mol rendkívüli közgyűlésén az állami pakett képviselője is megszavazta. A közgyűlési anyag több változattal számolt, A tervek 2008 őszéig - addigra járnak le a kötvények - évi 15 százalékos árfolyam-növekedéssel számolt, amivel 11 264 forintra emelkedett volna a Mol-kurzus. Ebben az esetben egy külső it-tag 133 milliós jövedelemhez jutott volna. A Mol árfolyama azonban - messze nem csak a gázüzletág eladása miatt - az elmúlt 12 hónapban nem 15, hanem évi 100 százalékkal nőtt. Igaz, hogy ez - ha fennmarad ez az árszint a teljes átváltásig - valóban 11 milliárdos nyereséget hoz összesen a kötvénytulajdonosoknak öt év alatt (amelyből persze le kell vonni a finanszírozás évi 1 milliárd feletti költségét), de eközben a Mol részvényesei összességében 730 milliárd forinttal lettek gazdagabbak. Az állam - és közvetve az adófizetők - sem jártak rosszul, az 5560 forintos kötvényes bázisárhoz képest idén februárban 6500 forintért adott el 11,8 millió részvényt, a megmaradt 12,8 millió darabon pedig tegnapig 88 milliárd forint volt az árfolyamnyereség.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hungazel, 2004.11.11 22:44

Részlet Zelena János 2003. szeptemberi közgyűlésen beterjeszett alapszabálymódosítási indítványából
(Az Igazgatóság új menedzsment-ösztönzési indítványához benyújtott módosító indítvány szövege):
.
.
„A közgyűlés etikailag elfogadhatatlannak tartja olyan ösztönzési rendszer alkalmazását, amely nem a hatékonyabb munkavégzésre, hanem a jogszabályi környezet változásának, valamint a Magyar Köztársaság 2004. május 1-i EU-csatlakozásának következtében várható piaci árfolyam-emelkedésre épül.
Ezért a Társaság hosszú távú ösztönzési rendszerének keretében a piaci árfolyam-alakuláshoz kötött juttatások összegét átmenetileg - az EU csatlakozás évében 2004-ben, valamint 2003-ban- a 2002. évben, tehát a gázimport vesztesége által nem sújtott üzleti évben folyósított szinten befagyasztja.”
.
(A közgyűlés, (az ÁPV Rt NEM szavazataival elutasította a részvényesi indítványt)
.
Úgy tűnik, hogy az MSZP frakció a közlemény kiadása előtt elfelejtett konzultálni az ÁPV Rt-be és a MOL-ba delegált mszpés igazgatósági tagokkal.

MOL-közgyűlési indítványaimat az alábbi kísérőszöveggel megküldtem a mérvadó hazai sajtónak:

„Tisztelt Szerkesztőség!
Szíves tájékoztatásul mellékelem a tegnapi MOL-közgyűlésen előterjesztett indítványaimat, kérdéseimet, észrevételeimet.
Megérteném, ha nem vállalnák a nyilvánosság tájékoztatását. Remélem, hogy háttéranyagként használhatják.
Üdvözlettel: Zelena János, magánbefektető”
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html