A közlemény – alig burkolt formában – bennfentes információk felhasználásával vádolja meg a Mol vezetőit, mondván: „a vezetők pontosan ismerték az információkat arról, hogy mennyivel fog változni a Mol árfolyama a gázüzletág eladása után és saját maguk hozták meg az eladásról szóló döntést”. A némi demagógiát sem nélkülöző közlemény szerint a fejenként 200 milliós nyereséget „hála az adótörvények múlt heti szavazásán hozott döntésnek” egyetlen fillér adó nélkül „tehetik zsebre” a Mol-vezetők, holott az összesen 2,5 milliárdos kieső adóból meg lehetett volna duplázni a mozgáskorlátozottak közlekedési támogatását. Eddig a közlemény. A Mol-vezetők opciós programját egy évvel ezelőtt a Mol rendkívüli közgyűlésén az állami pakett képviselője is megszavazta. A közgyűlési anyag több változattal számolt, A tervek 2008 őszéig – addigra járnak le a kötvények – évi 15 százalékos árfolyam-növekedéssel számolt, amivel 11 264 forintra emelkedett volna a Mol-kurzus. Ebben az esetben egy külső it-tag 133 milliós jövedelemhez jutott volna. A Mol árfolyama azonban – messze nem csak a gázüzletág eladása miatt – az elmúlt 12 hónapban nem 15, hanem évi 100 százalékkal nőtt. Igaz, hogy ez – ha fennmarad ez az árszint a teljes átváltásig – valóban 11 milliárdos nyereséget hoz összesen a kötvénytulajdonosoknak öt év alatt (amelyből persze le kell vonni a finanszírozás évi 1 milliárd feletti költségét), de eközben a Mol részvényesei összességében 730 milliárd forinttal lettek gazdagabbak. Az állam – és közvetve az adófizetők – sem jártak rosszul, az 5560 forintos kötvényes bázisárhoz képest idén februárban 6500 forintért adott el 11,8 millió részvényt, a megmaradt 12,8 millió darabon pedig tegnapig 88 milliárd forint volt az árfolyamnyereség.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!