BUX
40021

Múlóban a nyár közepi félelem

Növekszik az optimisták száma az amerikai befektetők körében, igaz a Fed döntés megváltoztathatja a képet.

Lovas-Romváry András, 2010. augusztus 13. péntek, 12:08

Mindkét általunk rendszeresen követett amerikai befektetői hangulati felmérés javuló hangulatról tanúskodott a héten. Az AAII, a kisbefektetői szervezet jelentése szerint nőtt a következő hat hónapban részvénypiaci áremelkedést várók aránya felmérésükben, 39,76 százalékra, ez közel 9 százalékponttal magasabb az egy héttel korábbi értéknél, míg az áresést várók aránya nagyjából ennyivel csökkent, 30,12 százalékra. Ezzel mindkét szám visszatért nagyjából a hosszútávú átlagának megfelelő szintre, s így hangulati szélsőségről nem lehet beszélni egyik irányban sem. Talán a semleges állapotnál egy kicsit optimistábbak jelenleg a kisbefektetők, ami nem jó a további emelkedés szempontjából.

Az április végi euforikus hangulat után igazi medvepiaci mélységeket is megjáró másik hangulati index, az Investor Intelligence Services legfrissebb felmérése is az optimisták gyarapodásáról adott számot. A több mint száz tőkepiaci hírlevélíró pozicionáltságát nyomon követő felmérés szerint a bikák aránya ugyan csak mérsékelt, 3 százalékpontos emelkedést mutatott, s 41,7 százalékot ért el a héten, azonban a medvék tábora alaposan megcsappant. A részvénypiaci áresésre tippelő tanácsadók aránya egy hét leforgása alatt 33,3 százalékról 27,5 százalékosra nőtt. A bull/bear aránya ezzel 1,52 pontra nőtt a korábbi 1 pont alatti szélsőségekről, s még mindig messze elmarad az április végi, szélsőséges optimizmust jelentő 3 feletti értékektől. Az ábrán látszik, hogy az 1,52-es érték majdnem megegyezik azzal a szinttel, ameddig a hangulat javulni tudott a 2008. tavaszi bear market rally során, illetve azzal, ameddig romlani tudott az idén februárban lezajlott korrekció idején. Fontos, az IIS felmérését még a Fed keddi döntése előtt készítette, azóta mintegy 4 százalékkal estek vissza a vezető amerikai részvényindexek.

A félelem indikátor, a VIX index sem képes visszatérni a több hónapja tartó ijedelemből. Látszik, hogy a mutató értéke nem tud május óta tartósan visszakeveredni a 200 napos mozgóátlag alá, s jelenleg is felette tartózkodik.

A szereplők enyhén megnyugvó, de még mindig kicsit pesszimista várakozásait tükrözi az opciós piac is, a chicagói árutőzsdén a megvett eladási és vételi opciók arányát tükröző put/call arány jelenleg pont az egyes értéken áll. 10 és 30 napos mozgóátlaga azonban csak most kezd visszatérni azokba a régiókba, ahol a 2009 márciusa óta tartó bikapiaci ciklusban tartózkodott, azonban innen inkább emelkedni készülnek, semmint tartósan csökkenni.